PRVI ROMAN

Snjegjanica je hrvatski Harry Potter

27.12.2002.
u 00:00

Je li trostruka olimpijska pobjednica Janica Kostelić iz ljudskog ili nekog bajkovitog, nestvarnog svijeta? Je li ona neopterećena, jednostavna djevojka koja kajka ili je nadnaravna pojava koju možemo usporediti jedino s nekom mitskom snježnom princezom? Je li njezin brat Ivica Kostelić tek momak koji dobro svira gitaru s obaveznim izbačenim jezikom ili je i on jedan snježni, ledeni, netipični princ za zemlju u kojoj je Medvednica visoka planina? Je li Ante Kostelić trenerski i sportski fanatik ili čudo prirode i volje koji tu i tamo može zapovijedati i bogovima s Olimpa? A Marica Kostelić? Tek dobri duh jedne radine, složne obitelji koja jede špinat i dobru domaću mrkvu ili prava tajna svih sportskih uspjeha obitelji Kostelić?

Na sva je ta pitanja u svome opsežnom, izvrsno napisanom romanu "Snjegjanica" pokušala odgovoriti slovenska književnica koja živi u Osijeku Sabina Koželj-Horvat. Kao Slovenki, snježne radosti doista joj nisu strane. Kao Osječanki nisu joj strani snažni emotivni naboji prema najpopularnijoj Hrvatici na globusu Janici Kostelić.

Tako je zbog obitelji Kostelić i jedne književnice koja ima smisla za bajkovito nastala knjiga koja ima sve odlike hrvatskoga Harryja Pottera. U svijetu vilenjaka i ljudi bije se teški, stoljetni boj dobra i zla. Ante Kostelić ima svoju tajnovitu pretpovijest čiji korijeni velikom opasnošću prijete Snjegjanici i njezinu bratu. Miješa se fikcija i stvarnost, baš kao i na olimpijskim i drugim borilištima, kad je obitelj Kostelić posrijedi. Zle carice i još gori carevi, jednorozi i sva druga čuda kao preseljena iz potteromanije, ali i sportski tereni u Salt Lake Cityju ili pak St. Moritzu.

Biografija koja je potresla svijet i izmijenila Hrvatsku obukavši je iz crne u bijelu košulju, i u romanu "Snjegjanica" dobila je snažne, metaforičke injekcije optimizma. Sabina Koželj-Horvat lucidno je problematizirala jedan veliki, bajkoviti uspjeh u kojem je pojedinac kao i toliko puta do sada trijumfirao nad sistemom. Topla preporuka: pročitati još prije Svjetskog prvenstva u skijanju.

D. Derk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije