Oslić je jedna od onih riba koju nitko neće odbiti, a klinci osobito. Premda mu cijena nije osobito prijateljska, povremeno treba uživati u njegovu delikatnom mesu koje svi obožavamo kad je obloženo ukusnom, hrskavom koricom.
Fileti oslića u hrskavom omotaču
Sastojci:
- 4 fileta oslića
- 25 g svježe ribanog parmezana
- 75 g maslaca, rastopljenog
- 150 g krušnih mrvica
- 2 žlice svježe sjeckanog začinskog bilja, peršin, timijan, kopar
- ribana korica i sok 1 limuna
Za maslac od limuna i kapara:
- 1 žlica kapara
- 75 g maslaca, rastopljenog
- 1 žlica svježe sjeckanog začinskog bilja, peršin, timijan, kopar
- sok 1 limuna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite filete oslića na lim koji ste obložili papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, nasjeckano začinsko bilje, limunovu koricu, naribani parmezan i otopljeni maslac te dobro promiješajte. Lagano začinite solju i crnim paprom. Podijelite ovu herbalnu panir smjesu između četiri fileta pa ih lijepo obložite sa svih strana. Tako pripremljenu ribu stavite u pećnicu na 18-20 minuta, odnosno dok kora od začinskog bilja ne bude hrskava. U međuvremenu napravite maslac s aromom limuna tako što ćete u otopljeni maslac dodati nasjeckano začinsko bilje, kapare i limunov sok. Maslac držite na toplom mjestu dok riba ne bude gotova, a zatim ga pokapajte po korici od začinskog bilja.