TURISTIČKA PATROLA

Konoba u kojoj je meni isti kakav je bio daleke 1969.

07.08.2017.
u 16:45

Turisti slasno jedu, sinovi Tino i Boris se žure, jedan radi na roštilju, drugi nosi hranu

Ante Dragojević ima 82 godine. Reporter Večernjeg 36 godina. A za stolom, u konobi koju je otvorio 1969. tema – saksofoni. Turisti slasno jedu, sinovi Tino i Boris se žure, jedan radi na roštilju, drugi nosi hranu, oko nas gužva za večeru, no za nas dvojicu, kao da je vrijeme stalo.

– Koji ti imaš – pita Ante.

– Yamahu – odgovaram.

– I ja! – veselo će on.

Tu smo se našli. Zaboravili mi na ručak, na restoran, na posao, na vrućinu.

– Trebali bismo kupiti Henri Selmer, ali skupi su – veli Ante (82).

Klimam glavom, zaista su skupi.

Priča on gdje je sve svirao, s kime, što je sve proputovao s tenor saksofonom u torbi. Pa ispričam svoje dogodovštine i sam. Teško nas je zaustaviti, kao da se znamo stotinu godina...

Ali, njegova je konoba priča. Zato sam ovdje. Nekako skrećemo temu i na nju.

– Vidi, otvorio sam 1969., a prije sam imao mali roštilj tu na plaži. Bila je to prva konoba u Veloj Luci – kaže Ante te pokazuje na sliku.

– Vidiš ovoga sa saksofonom? Znaš tko je to? – pita.

Prepoznajem vas – velim veselo.

– Nego, u ovoj konobi, cijeli životni vijek radila je kuharica Franica. Došla je kao mlada, a ovdje u kuhinji radila 36,5 godina! Bila je izvanredna – kaže on.

I meni, pokazuje ponosno, ostao je isti kao i prvih dana. Malo se toga mijenjalo.

– Škrpina, orada, zubatac, popara – sve i dalje pliva.

– Znaš, sjećam se i datuma kada sam otvorio, bio je 12. lipnja 1969. Imao sam 34 godine tada. I šest stolova. A znaš zašto se sjećam? Jer je bio dan prije Sv. Ante. A ja sam Ante... Bilo je tu simbolike – govori. Za stolom nam se pridružuje i Felix Weichberger. Njemu je 75 godina.

– Iz Beča sam. A ovdje ljetujem od 1965. godine, dakle sjećam se kad je Ante imao restoran na plaži! I vraćam se, otada, a prošlo je više od pola stoljeća, svako ljeto – kaže Felix.

Hrana? Super. Miješano meso 90 kuna, salata 22 kune, a mogu se pojesti i ćevapčići (65 kuna), špageti milaneze (46 kuna).... Ali, mjesto je koje ima priču.

– Kontinentalci ti više vole meso, a ljudi s mora ribu. To je pravilo, koje nikad neće promijeniti – veli Ante.

Ocjene

Izbor i kvaliteta jela (do maks. 50 bodova): 45

Izbor i ponuda pića (do maks. 15 bodova): 13

Posluga i ljubaznost (do maks. 10 bodova): 10

Dojmovi i prostor (do maks. 20 bodova): 19 Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 4

UKUPNO: 91

Komentara 4

Avatar mrTrobec
mrTrobec
01:20 08.08.2017.

1969 se nije jelo onda je vladala noć,crni socijalizam,danas u blagostanju jede se iz kontejnera,kažu da je onaj na Pantovčaku najbolji zna se naići na lososove glave i repove

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
17:48 07.08.2017.

Taman za hrvatskog radnika,hoću reći,pristupačne cijene.

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
17:47 07.08.2017.

Taman za hrvatskog radnika,hoću reći,pristupačne cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije