Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Ne privlači me Irska, u Zagrebu mi je gužva, volim ovu zelenu ravnicu dokud pogled seže

Moja.hr
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
28.05.2024.
u 10:54

Antonio Sito iz Budrovaca obožava snimanje, fotografiranje i prirodu

Ne privlače me ni Njemačka ni Irska, u Zagrebu mi je gužva. Htio sam ostati kod kuće, ovdje probati i naći neke prilike. I zadovoljan sam. Bitno je da nema rata i da se radi – govori Antonio Sito iz Budrovaca, sela u Đakovštini. Ovaj 27-godišnjak obožava snimanje, fotografiranje i prirodu i ovogodišnji je predstavnik Osječko-baranjske županije u projektu Moja.hr pa je posljednjih dana snimao kamerom i dronom u svojim Budrovcima, Đakovu, Piškorevcima, Novim Perkovcima i Dragotinu.

– Meni je sudjelovanje pravi izazov i volio bih u jednoj minuti svoga filma pokazati našu lijepu Slavoniju u što boljem svjetlu, njezinu prirodu, njezino zelenilo u kojem sam odrastao – dodaje Antonio.

Zna što je težak rad

Grafički dizajn i animaciju završio je na Multimediji, na varaždinskom Sveučilištu Sjever i sad radi u struci od doma, za firmu iz Nove Gradiške. No umalo je sve otišlo nekim drugim smjerom, samo da je bio spretniji s bagerom. Naime, Antonio je u srednju školu išao u Đakovo, za računalnog tehničara za strojarstvo, zatim se prijavio na burzu i položio tečaj za upravljanje bagerom i još tri radna stroja jer u obitelji s četvero djece nije želio roditelje opteretiti troškom studiranja. Do posla mu je bilo teško doći jer iako je zanimanje bagerista traženo, nitko baš ne želi onoga tko nema nikakvog radnog iskustva pa je "upao" na posao u tvrtku gdje je radio s kamenom i, kako i sam govori, naučio što je težak rad na baušteli. Zasjeo je naposljetku i u bager i napravio nekoliko krivih poteza...

– Bilo mi je prenaporno, ali naučio sam što je težak rad – kaže Antonio.

Naposljetku je ipak odlučio pokušati upisati se na fakultet, roditelji, sestra i dva brata bili su mu podrška, pa se prijavio na izvanredni studij u Varaždinu i prijavu – zaboravio. Srećom, zvali su ga s fakulteta jer je bilo mjesta, na trećoj je godini nakon stručne prakse našao i posao te na komercijalnoj televiziji više od godine radio animacije. A kada je odlazio u Varaždin na fakultet, svaki put bi se zaustavio u Bolfanu i ondje fotografirao staru crkvicu koja ga se dojmila:

– Volim fotografirati crkve, oronule zgrade, ljude u pokretu, životinje i prirodu – kaže Antonio.

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Iako mladi iz njegova kraja radije odlaze u gradove nego u prirodu, Antoniju nema ljepšeg od njegova dijela Slavonije u kojem je sve ravno pa pogled seže unedogled. Voli boraviti u prirodi, a mjesta na koja rado odlazi u svome kraju smještena su na području grada Đakova i općine Viškovci, jezero Jošava te jezero Borovik koje se nalazi na području općina Drenje i Levanjska Varoš. Onamo se dolazi uživati u lijepom krajoliku, na pecanje, u šetnju, na bicikliranje... Na jezeru Borovik napravljena je i brdska biciklistička staza duga 32 kilometra, organizira se tu triatlon, a svake ga godine posjećuju i brojni zaljubljenici u prirodu – turisti, kamperi, pojedinci...

Neizostavno odredište u Osječko-baranjskoj županiji za Antonija je i Državna ergela Đakovo, jedna od najstarijih ergela u Europi, osnovana daleke 1506. godine, u kojoj se s uzgojem lipicanaca počelo još u 19. stoljeću. Upravo je jednu od lokacija ergele, Ivandvor, Antonio odabrao kao mjesto snimanja za Večernji list. Okružen nepreglednim zelenilom, dugim šetnicama s pogledom na stada, vidikovcem, sjenicama za predah i autohtonim slavonskim seoskim domaćinstvom, Ivandvor se nalazi nedaleko od Đakova. U njemu je smješteno matično stado s podmlatkom koje se ondje odgaja do svoje treće godine nakon čega se muška omad (konji za priplod) seli na trening i obuku u Pastuharnu.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Pokazat će bojom

S obzirom na to da Antonio u posljednje vrijeme često fotografira svatove, otkrio je još skrivenih mjesta u zelenilu jer se i mladenci ondje vole slikati.

– Meni je nekako normalno da sam okružen prirodom i zelenilom jer je moje selo u prirodi, lijepo je i baš sam zadovoljan što sam tu. Što se tiče očuvanja naše prirode, uvijek može bolje, dovoljno je da samo jedna osoba ne pazi i ne čuva, ne reciklira i slično i da se počne urušavati cijeli lanac – smatra Antonio.

Ovogodišnja natječajna tema projekta Moja.hr "Što zelenije, to iskrenije" njemu je baš dobro legla pa kaže i kako je tematika njegova filma u kojem će prikazati rad u Slavoniji boja:

– I sami možete pogoditi koja – rekao je Antonio Sito.

Po dozu zdravlja, prirode i rekreacije najbolje se uputiti prema istoku Hrvatske, a iz Turističke zajednice Osječko-baranjske predlažu da obilazak započnete u Osijeku, gradu s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj iz kojeg ćete za pola sata dopedalirati do Kopačkog rita, jedne od posljednjih netaknutih močvara u Europi. Biciklom se možete popeti i na Bansko brdo, baranjsku "planinu" visoku tek dvjestotinjak metara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije