Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEALAN POSLODAVAC

Nije mu bilo lako, kad je počinjao njegova je obitelj bankrotirala

werner
VL
19.08.2010.
u 11:01

Idealnom poslodavcu, vlasniku njemačkog lanca drogerija DM Götzu Wolfgangu Werneru, možda mnogi neće pripisati i titulu idealnog oca.

Idealnom poslodavcu, vlasniku njemačkog lanca drogerija DM Götzu Wolfgangu Werneru, možda mnogi neće pripisati i titulu idealnog oca, nakon što je cjelokupan udio u vlasništvu svoje kompanije odlučio prebaciti jednoj dobrotvornoj fondaciji, no vjerojatno će se neki ipak složiti s njegovim objašnjenjem zašto je odlučio da njegovo sedmero djece neće biti nasljednici imovine vrijedne više od jedne milijarde eura.

Werner, naime, smatra kako ''djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji osiguraju doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima''. No, nema sumnje da je suautor knjige ''1000 eura za svakoga'' potomcima osigurao i te kako dobar start, od kvalitetnog obrazovanja nadalje.

U spomenutoj se knjizi Werner zalaže za to da osnovni prihod svakog radnika bude 1000 eura, a da u njega stvari ne ostaju samo na riječima, potvrdio je primjenom teorije u praksi. Upravo taj iznos dosežu plaće njegovih djelatnika, pa ne čudi da je i u Hrvatskoj radno mjesto u DM-ovim trgovinama jedno od najtraženijih. Osim 7000 kuna mjesečno, ne smije se zaboraviti ni to što zaposlenici DM-a imaju čak 14 plaća godišnje. Da je dio tajne dobrog poslovanja u zadovoljnom radniku, potvrdila je i statistika pa je DM jedna od rijetkih tvrtki kojoj su se prihodi u recesiji povećali.

Za razliku od svojih sedmero djece, ovaj profesor poduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsruheu nije imao tako lagan start s obzirom na to da je njegova obitelj apotekara u trenutku kada se priključio obiteljskom poslu morala proglasiti bankrot. Werner tada odlazi u Karlsruhe i, koristeći bogato iskustvo stečeno u raznim marketinškim kompanijama, u Großdrogerie Idru, novoj firmi gdje se zaposlio, predlaže reorganizaciju prodaje i popuste u konzultaciji s kupcima. No, njegove su inovativne ideje odbijene. Werner nakon toga osniva vlastitu tvrtku, a danas diljem svijeta poznati DM potpuno je promijenio sustav prodaje kozmetičkih i kemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge i time znatno snižavajući cijene.
Werner, koji smatra kako osnovni prihod od tisuću eura mjesečno doprinosi oslobađanju čovjeka, uvjeren je kako će i ta njegova ideja jednog dana biti uspješno prihvaćena kao i kompanija DM jer, objašnjava, ''ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak''. Pa čak i humanitarna donacija njegova nasljedstva nije bez zagovornika.
Tako su nedavno američki milijarderi Warren Buffett i Bill Gates uputili poziv najbogatijim Amerikancima da najmanje polovicu vlasništva daruju dobrotvornim organizacijama, što je uz njih dvojicu prihvatilo 38 pojedinaca i obitelji milijardera. Takozvanu Povelju davanja (The Giving Pledge) potpisali su gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, urednik Barry Diller, suosnivač Oraclea  Larry Ellison, tajkun T. Boone Pickens, medijski mogul Ted Turner, David Rockefeller te George Lucas i Ronald Perelman.
- Ne želite ostaviti svojoj djeci toliko novaca da im uništite život. Želite djecu koja će se jednog dana moći okrenuti iza sebe i reći: ''Da, obitelj mi je pomogla, no sve ostalo napravio sam sam" - objasnio je Bloomberg svoju odluku.

Komentara 1

RI
ritta
21:16 20.08.2010.

mislim da bi se mnogi poslodavci mogli ugledati i početi slijediti primjer ovog poslodavca koji cijeni čovjeka koji doprinosi njegovoj imovini i ne izrabljuje ga kao roba, već ga podiže na razinu čovjeka ( što velika većina ne čini) ,, a uz to njegovo bogatstvo je stalno u porastu. Ne mogu vjerovati da drugi nemaju sredstva za istu stvar- možda jedne hlače D&G manje u ormaru, a veselje nekom čovjeku koji neće morati razbijati glavu kako platiti račune i kako podići kredit , jer nije kreditno sposobna osoba. Daj Bože da se obrate svi, te da u svojim radnicima počnu gledati svoje bližnje,a ne robove. Bila bi mi čast raditi za ovakvog poslodavca koji ima osječaj za čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije