Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN PROBLEM

Svake noći milijarda ljudi diljem svijeta suočava se s nevidljivim problemom, a jedan simptom mnogi ignoriraju

hrkanje
Foto: Shutterstock
1/10
29.05.2024.
u 10:08

Hrkanje, umor, znojenje, glavobolje, manjak koncentracije – često su zanemareni jutarnji simptomi, a mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Prekidi disanja za vrijeme spavanja, kojih niste ni svjesni, ostavljaju trajne posljedice na vaše zdravlje. To je stvarnost za mnoge ljude koji se bore s apnejom, poremećajem koji iz sjene remeti san i nepovratno uništava zdravlje.

Apneja u snu je stanje u kojem dolazi do privremenih prekida disanja tijekom spavanja. Procjenjuje se da sedmina svjetske populacije, odnosno otprilike 1 milijarda ljudi, boluje od opstruktivne apneje koja nastaje kada se mišići u stražnjem dijelu grla previše opuste, blokirajući dišne puteve. Tijekom noći, ovi prekidi disanja mogu trajati od nekoliko sekundi do čak više i od minute, a mogu se dogoditi desetke, pa čak i stotine puta u jednom satu spavanja.

Kako prepoznati apneju?
Jedan od najočitijih znakova apneje je glasno hrkanje, često praćeno gušenjem ili hvatanjem zraka tijekom noći kojeg pacijent nije ni svjestan. Čak i ako ne osvijestite ove simptome tijekom noći, možete osjetiti učinke apneje na zdravlje tijekom dana. Osobe s apnejom često se osjećaju umorno i pospano, imaju poteškoća s koncentracijom i pamćenjem, sklone su promjenama raspoloženja te pate od glavobolja.

Apneja u snu nije samo neugodan poremećaj koji utječe na „normalno“ funkcioniranje tijekom dana, ona nosi i ozbiljne zdravstvene rizike. Neliječena apneja može imati značajan utjecaj na razvoj visokog krvnog tlaka, nosi povećanoi rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar, zatajenje srca i srčane aritmije. Apneja se povezuje s povećanim rizikom razvoja moždanog udara, endokrinoloških bolesti poput dijabetesa tipa 2 te problema sa seksualnom disfunkcijom. Također, može uzrokovati ili pogoršati depresiju i anksioznost.

Koji su simptomi opstruktivne apneje u snu?
Foto: LF poliklinika

Pregled najnovijih dijagnostičkih i terapijskih postupaka kod apneje u spavanju

Kako bi se povećala svijest o ovom ozbiljnom zdravstvenom problemu, nedavno je u Zagrebu Poliklinika LF Medical, zajedno s Hrvatskim društvom za apneju organizirala dvodnevni međunarodni simpozij "Apnea And Other Sleep Disorders". Na simpoziju su se okupili stručnjaci iz cijelog svijeta iz područja otorinolaringologije, neurologije, pulmologije, psihijatrije, maksilofacijalne kirurgije te dentalne medicine, koji su podijelili svoje znanje sa svim sudionicima. Organizatori kongresa, doc.dr.sc. Boris Filipović i dr. sc. Peter JFM Lohuis već godinama rade na unaprjeđenju dijagnostike i liječenja apneje u spavanju.

4. simpozij o Apneji i ostalim poremećejima spavanja
Foto: LF poliklinika

Najmoderniji centar za poremećaje spavanja Poliklinike LF Medical pruža sve usluge dijagnosticiranja apneje, poput poligrafije, polisomnografije, somnoskopije, pomoću kojih se planira definitivni individualni plan liječenja koji uključuje moderne CPAP aparate, zubne udlage za apneju i hrkanje - Somnodent, ciljanje minimalno invazivne operacije upotrebom laserske tehnologije, pozicijske terapije, te stimulacije XII. živca koji predstavlja najmoderniju tehnologiju u svijetu danas. Iz tog razloga tim liječnika u LF Medical uključuje somnologa, otorinolaringologa, stomatologa te somnološkog tehničara.

SomnoDent zubna udlaga može se koristiti kao zamjenska terapija za CPAP uređaj
Foto: LF poliklinika

Na kongresu su predstavljene nove metode dijagnosticiranja problema apneje u spavanju i hrkanja te na koji način apneja negativno utječe na naše zdravlje.

Raspravljalo se o najnovijim svjetskim smjernicama u liječenju opstruktivne apneje, uključujući od prije poznate aparate - CPAP, koji omogućuju nesmetano disanje tijekom spavanja. Predstavljene su nove napredne zubne udlage SomnoDent, koje su pokazale izvanredne rezultate u liječenju i najtežih oblika apneje u snu i hrkanja.

Učinkovito i trajno rješenje za hrkanje i apneju u snu

Poliklinika LF Medical je jedina zdravstvena ustanova koja nudi sve oblike pregleda za dijagnosticiranje apneje, od poligrafije do polisomnografije i endoskopije u snu, kao i sve najnovije metode liječenja apneje, od CPAP uređaja i zubnih udlaga SomnoDent do kirurških zahvata, osiguravajući multidisciplinarni pristup prema najvišim svjetskim standardima.

CPAP uređaj
Foto: LF poliklinika

Jedna od ključnih metoda liječenja apneje u snu jest CPAP uređaj koji djeluje tako da održava gornje dišne putove otvorenima tijekom spavanja, koristeći pozitivan tlak koji isporučuje kroz masku za disanje. Osim što omogućuje neprekinuti san, CPAP uređaj smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara, održava stabilan krvni tlak, sprječava umor te smanjuje razine glukoze i kolesterola u krvi. Problem nastaje jer veliki dio pacijenata se ne može priviknuti na CPAP aparat, odnosno ne može spavati s maskom.

Foto: Poliklinika LF

U mnogim slučajevima, SomnoDent zubna udlaga može se koristiti kao zamjenska terapija za CPAP uređaj. Osim apneje u snu, ova zubna udlaga je idealna opcija za pacijente koji imaju problema s glasnim hrkanjem. SomnoDent najmodernija je i visokokvalitetna zubna udlaga koji se izrađuje po mjeri i u suradnji sa specijaliziranim stomatolozima. Radi na principu minimalnog pomicanja donje čeljusti, a samim time jezika prema naprijed, čime se proširuje ždrijelna šupljina, smanjuje otpor disanju i omogućava neometano disanje tijekom spavanja.

Individualizirani pristup terapiji apneje u snu i hrkanju, kojim se vodi Poliklinika Lohuis-Filipović Medical, pruža pacijentima mogućnost odabira između nekoliko vrsta SomnoDent udlaga:

SomnoDent Flex izrađen je od jedinstvenog SMH BFlex materijala, pružajući udobnost i retenciju zahvaljujući mekanoj podstavi. Idealan je čak i za pacijente s kratkim zubima ili malim zubnim krunama.

SomnoDent Fusion donosi inovacije s kombiniranom kalibracijom krila i vijaka, pružajući dodatne mogućnosti pomicanja za konzervativniji pristup liječenju.

SomnoDent Avant, nova generacija udlaga, nježno zatvara usta omogućujući disanje kroz nos, eliminira hrkanje i sprječava suha usta, pružajući dodatnu udobnost i trajnost.

Proces izrade udlage uključuje detaljan pregled zuba, ortopan, otisak zubi i mjerenja pomaka donje čeljusti. U sklopu dijagnostike preporučuje se i endoskopija u snu kako bi se precizno odredilo mjesto opstrukcije dišnih putova. Nakon izrade, zubna udlaga podešava licencirani stomatolog u Poliklinici, a redovni kontrolni pregledi i studije spavanja osiguravaju praćenje njezine učinkovitosti.

POLIKLINIKA LF MEDICAL je jedina zdravstvena ustanova koja nudi sve oblike pregleda za dijagnosticiranje apneje i hrkanja i individualno liječenje
Foto: LF poliklinika

Zubna udlaga SomnoDent u svijetu se pokazala kao najdjelotvornija je i najugodnija terapija među oralnim udlagama, a izrađena je od suvremenih materijala. Pruža udobnost, omogućava normalno disanje bez hrkanja, ne ograničava kretnje čeljusti i govora te smanjuje rizik od potencijalnih problema sa zubima, zagrizom i temporomandibularnim zglobom u odnosnu na druge, manje kvalitetne, zubne udlage.

Apneja se može uspješno liječiti i kirurškim operacijama. Poliklinika LF Medical uz pomoć moderne laserske tehnologije izvodi minimalno invazivne kirurške tehnike uz kraći oporavak. Ključ uspjeha operativnog liječenja leži u pravilnoj dijagnostičkoj obradi – endoskopija u snu, kojom se točno određuje mjesto i oblik opstrukcije gornjeg dišnog puta i time pravi individualni kirurški plan operacije. Ovisno o mjestu i obliku opstrukcije razlikujemo operaciju nosa kod apneje, operaciju grla kod apneje, uvulopalatofaringoplastika, tonzilektomija i adenoidektomija..

Bez obzira na to je li uzrok apneje u nosu, grlu ili je neurološke prirode, Poliklinika LF Medical je jedina zdravstvena ustanova koja se posvećuje pronalaženju točnog, prilagođenog rješenja za svakog pacijenta, kako bi osigurali miran san i poboljšali mu kvalitetu života.

Sadržaj donosimo u suradnji s Poliklinikom Lohuis-Filipović Medical Group.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije