OPERNA SENZACIJA

Pobjednik prvog Britain's Got Talenta 4. lipnja u Zagrebu

paul potts
AFP
05.03.2010.
u 11:54

Prvi put je pjevao operu 1999. u karaoke natjecanju, odjeven kao Luciano Pavarotti. Iste godine pojavio se u glazbenom kvizu My Kind of Music. Iako nije pobijedio, osvojio je 8000 funti.

Pobjednik prvog Britain's Got Talenta Paul Potts dolazi u Zagreb 4. lipnja, gdje će na Šalati održati svoj prvi koncert u Hrvatskoj. Prisjetite se nevjerojatnog tenora-amatera koji je preko noći, od nepoznatog prodavača mobitela, došao do statusa megazvijezde u opernom svijetu.

Paul Robert Potts rođen je 13. listopada 1970. Radio je kao prodavač mobitela u Carphone Warehouseu te je nastupao u amaterskim opernim priredbama od 1999. do 2003. godine. Pohađao je St. Mary Redcliffe školu, gdje je razvio svoju ljubav prema pjevanju. Također je pjevao u zboru u Chester Park školi i u nekoliko zborova u bristolskim crkvama. Potts u intervjuima kaže da je bio zlostavljan u školi, a to iskustvo je razlog njegovom nedostatku samopouzdanja te da je njegov glas uvijek bio izvor utjehe u prošlosti.

Prvi put je pjevao operu 1999. u karaoke natjecanju, odjeven kao Luciano Pavarotti. Iste godine pojavio se u glazbenom kvizu My Kind of Music. Iako nije pobijedio, osvojio je 8000 funti - dovoljno da plati sate pjevanja u Italiji, tijekom kojih je bio izabran za nastup pred Pavarottijem i Katie Ricciarelli.

Svoju karijeru započeo je manjim ulogama u predstavama poput Prince of Persia i Turandot, u amaterskom društvu Bath Opera. Nakon toga nastupa u vodećim ulogama u četiri navrata: kao Don Basilio u Mozartovom "Figaru" 2000.; kao Don Carlos u istoimenoj Verdijevoj operi 2001.; kao Don Ottavio u Mozartovom "Don Giovanniu" 2003.; i kao Radames u Verdijevoj "Aidi" 2003. Također je nastupao kao Chevalier des Grieux u Puccinijevoj operi "Manon Lescaut" za amatersko društvo Southgate Opera Company u Londonu. Osim toga, pjevao je s malim ansamblom iz Kraljevske filharmonije pred publikom od 15.000 ljudi i na turneji po sjevernoj Italiji kao solist.

U nekoliko intervjua otkrio je da je nastupio u "Aidi" unatoč zabrani liječnika jer je trebao ukloniti tumor nadbubrežne žlijezde, koji su otkrili tijekom rutinske operacije slijepog crijeva. U biciklističkoj nesreći slomio je ključnu kost, što ga je spriječilo u daljnjem razvoju karijere. Nesreća i financijski problemi koji su uslijedili doveli su ga do nastupa u Britain's Got Talent, unatoč činjenici da nije pjevao godinama.

U srpnju 2007., Potts je izveo svoju verziju "Nessun dormaâ" na koncertu Katherine Jenkins u Margam Parku. 16. srpnja 2007., njegov debitantski album "One Chance" izdan je u Velikoj Britaniji i zauzeo je prvo mjesto na UK Album Chartu sljedeći tjedan. U prosincu 2007. premijer Gordon Brown predao mu je platinasti disk jer je prodao 2,000.000 primjeraka svog albuma.

Bio je pozvan u Oprah Winfrey Show, čija je tema bila YouTube, jer su isječci njegovih nastupa pogledani više od milijun puta, a od travnja 2009., nakon što se prvi put pojavio na Britain's Got Talent, bio je četvrti najgledaniji YouTube video u Velikoj Britaniji. 15. kolovoza 2008. pjeva pred otvaranjem njemačke nogometne sezone pred 69.000 posjetitelja, kao i 2. rujna 2008. tijekom oproštajne utakmice za Olivera Kahna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije