SKIJANJE

Čudesna Janica s 14. na drugo mjesto

20.01.2003.
u 00:00

Pravu školu skijanja održala je Janica Kostelić na olimpijskoj strmini u Cortini u drugoj veleslalomskoj vožnji. Nakon Söldena, Ana Jelušić osvojila nova tri boda, Nika Fleiss odustala

Tko zna što se dogodilo u Janičinoj glavi između dvije veleslalomske vožnje u nedjelju... U prvoj bila je mlaka, neuvjerljiva, u drugoj silovita. Posljednja vrata gotovo je iščupala iz snijega! Sve skupa bilo je dovoljno za drugo mjesto, tek 14. plasman nakon prvog laufa i čak 1,75 sekundi zaostatka za Anjom Paerson nije bilo moguće nadoknaditi.

- Nije mi jasno što se dogodilo u prvoj vožnji. Na zagrijavanju je išla strašno. Bio sam se spreman kladiti da će ostaviti sve za dvije sekunde na kraju. Kao da je "bremzala" - čudio se između dvije vožnje Vedran Pavlek, direktor reprezetnacije.

U prvom laufu briljirala je Anja Pearson, Janičina vršnjakinja iz Švedske, iskoristivši u potpunosti stazu koju je postavio njezin trener i otac.

No, druga je vožnja imala je samo jednu junakinju. Bila je to Janica Kostelić, usudili bismo se reći u - olimpijskom izdanju! Na glavu se sjurila niz olimpijsku padinu Tofane i ušla u cilj s više od sekundu i pol prednosti pred dotad vodećom Amerikankom Lalive. Čak 12 skijašica nije uspjelo dokučiti Janičinu vožnju, ali put je ipak pronašla Anja Paerson.

- Čak sam 11 puta bila na postolju u veleslalomu uoči ove utrke. Kad je Sonja Nef izletjela u prvoj vožnji, kazala mi je da je valjda vrijeme i za mene - izjavila je Šveđanka nakon utrke.

Doista, Paeroson je odvezla sjajno u drugom laufu, no i ona je bila više od pola sekunde sporija od Janice. Što dovoljno govori kako je vozila najbolja svjetska skijašica...

- Ne znam kaj da vam velim... Valjda su me u prvoj vožnji uspavali svi silni spustovi i superveleslalomi na ovoj stazi. Pokušala sam u prvoj vožnji lijepo izvoditi zavoje i užasno sam kasnila - objašnjavala je Janica svoju prvu vožnju.

Zbog toga je u drugoj vožnji izgledala na stazi poput divlje zvijeri.

- Čujte, nisam imala osjećaj da letim. Jedino sam na posljednjim vratima mislila da to neću preživjeti...

Netko je spomenuo najbolju veleslalomsku vožnju karijere. Svakako, ako izuzmemo onu olimpijsku...

- Da, mogu se složiti - potvrdila je Janica.

U ta, posljednja veleslalomska vrata Janica je i udarila. S bolnom grimasom ušla je u cilj.

- Zaboljelo me, ali nije ništa s leđima, samo udarac. Neće biti nikakvih problema - veselo je zaključila naša skijašica.

Tako je Janica Kostelić zatvorila priču iz Cortine sa 193 boda na svom kontu. U superveleslalomu je jednom bila peta, jednom sedma, u spustu osma, a veleslalom joj je donio drugo mjesto i novih 80 bodova. I ukupnih 1248. Potpisat ćemo - nehvatljivo za Karen Putzer i Michaelu Dorfmeister...

Ana Jelušić je nakon S"aoldena dohvatila drugu vožnju i nove bodove, bila bi i bolja od konačnog 28. mjesta da na sredini druge vožnje nije zamalo izletjela. No, za 16-godišnju Riječanku novi bodovi su velika stvar. Nika Fleiss je, nažalost, svoj nastup okončala već u prvoj vožnji. Iako je agresivno počela, preizravno je ušla u jedna vrata, zakačila ih rukom i povratka više nije bilo...

CORTINA d" AMPEZZO Tvrtko PULJIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije