RECESIJA Smanjit će se plaće igračima i do 20 posto, svi rashodi i nepotrebni troškovi

Dinamo sa 40 milijuna kn manjim proračunom

09.04.2009.
u 20:10

Nakon što su obični smrtnici prvi na svojoj koži osjetili dah recesije, ona je počela nagrizati i jedan unosan biznis kao što je nogomet. Pa je tako Roman Abramovič još lani otpustio velik broj skauta, a Milanovi čelnici najavili su da će i do 30 posto smanjti plaće svojim igračima. Kako će tek globalna kriza utjecati na hrvatski nogomet, na klubove koji su ionako siromašni!

Plavima Luka i Čarli spas
Dinamo, koji danas živi od prodaje Eduarda (za kojeg je sav novac došao u klub), te Modrića i Ćorluke, najavio je prvi svoje mjere. Tako će se igračima smanjiti plaće i do 20 posto. Smanjit će sve rashode, nepotrebne troškove (jeftinije pripreme, manje troškova za karantene, putovanja), no zna Dinamov boss da će najteže biti s nogometašima. Oni će se za svoja prava odmah boriti po odvjetničkim uredima. No, svaki sljedeći ugovor bit će s pečatom recesije. Klub iz Maksimirske 128 ukupno će smanjiti proračun za 40 milijuna kuna, što je proračun četiri manja hrvatska nogometna prvoligaša! Sigurno je da se Dinamo neće više upuštati u velike transfere, teško da će neki naš klub imati mogućnost kupiti nekog reprezentativca iz drugih zemalja, teško će kupiti i igrača renomea i plaće Roberta Kovača.

Kod Hajduka je situacija solidna, predsjednik Peroš najavio je i neke nove sponzore, no bijeli se nisu razbacivali plaćama, sve je pri pretvorbi planirano u nekim pristojnim standardima.

Najteže će bit manjim klubovima, jer kako kod nas klubovi nisu u privatnom vlasništvu, oni ovise o sponzorima i lokalnim samoupravama, koje će zatvoriti pipu.

Velikima lakše
Naši će klubovi biti igrački slabiji, jer najbolji nogometaši (Mandžukić, Kalinić, Vručina, Zec, Rodić, Sharbini...) moći će se prodati. Klubovi će biti slabiji, a europski snovi će ostati snovi, no utopija je neizbježna. HNL će sigurno biti nogometno nekvalitetniji, ali ipak izjednačeniji.

U Europi će velikim klubovima biti dobro.

– To je neminovno. Primjerice, između velikih svjetskih klubova još će se i raditi transferi, pa se sada spominje mogućnost da Kaka iz Milana prijeđe u madridski Real – rekao nam je Marko Naletilić, nogometni menadžer, koji također teško može dokučiti razmjere krize.

No, cijela ta kriza neće nogomet oslabiti. Naime, bez obzira na veliki novac, nogometaši ponajprije igraju zato što vole nogomet. Drugi pak zato što ih samo najbolje njihove izvedbe danas-sutra mogu odvesti negdje na bolju plaću.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije