DRAKONSKA SANKCIJA

Hajduk zaradio najtežu kaznu u povijesti HNL-a zbog masovne bakljade Torcide

Zagreb: Zbog baklji nakratko prekinut derbi Dinama i Hajduka
Matija Habljak/PIXSELL
18.09.2024.
u 16:29

Odlučio je tako disciplinski sudac Alan Klakočer koji je imao pune ruke posla nakon najvećeg hrvatskog derbija.

Splitski Hajduk je u šestom kolu na Maksimiru slavili protiv Dinama 1:0 golom Marka Livaje, ali već tijekom utakmice bilo je jasno da oba kluba čekaju drastične novčane kazne zbog masovne bakljade koja je uzrokovala prekid utakmice na desetak minuta. Najteže je prošao Hajduk koji će morati platiti 52 tisuće eura, što je najteža novčana kazna koju je dobio jedan klub u povijesti HNL-a. Dinamo će pak u HNS-ovu blagajnu uplatiti 26 tisuća eura. Odlučio je tako disciplinski sudac Alan Klakočer koji je imao pune ruke posla nakon najvećeg hrvatskog derbija.

HNK Hajduk kažnjava se:

- zbog toga što su na prvenstvenoj utakmici 6. kola SuperSport HNL odigranoj 13.09.2024.g. u Zagrebu između GNK Dinamo i HNK Hajduk, gostujući navijači "Torcida" smješteni na južnoj tribini u 9.,18., 29. i 34. minuti zapalili po jednu baklju, sve bačene na prostor ispred tribine, u 35. minuti zapalili dvije baklje, obje bačene na prostor ispred tribine, u 44. minuti zapalili jednu baklju bačenu na prostor ispred tribine, u 48. minuti osam baklji od čega su četiri bačene na prostor ispred tribine, u 66. i 67. minuti po jednu baklju od kojih je jedna bačena na prostor ispred tribine, u 70. minuti četiri baklje bačene na prostor ispred tribine, u 78. minuti jednu baklju bačenu na prostor ispred tribine, u 80. minuti sto baklji od kojih je pedeset bačeno na prostor ispred tribine od čega deset u teren za igru te je aktivirano sedam topovskih udara, a što je sve uzrokovalo prekid utakmice u trajanju od devet minuta, u 92. minuti zapaljena je jedna baklja koja je bačena na prostor ispred tribine, u 98. minuti četiri baklje bačene na prostor ispred tribine i u 101. minuti jedna baklja bačena na prostor ispred tribine, čime su sve počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 2. Disciplinskog pravilnika HNS – a, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 50.000,00 eura. 

- zbog toga što su pripadnici gostujuće navijačke skupine Torcida u 1. minuti skandirali "Mrzim Dinamo, srpsko ime to", u 37. minuti skandirali "Visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četiri purgera, purger se dere – aaa, bit će pečenja, radujem se jaaa" te u 79. minuti skandirali "Mrzim Dinamo, srpsko ime to" čime je počinjen prekršaj iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 4.000,00 € pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. DP HNS-a izriče ukupna novčana kazna u visini od 52.000,00 eura.

VEZANI ČLANCI:

GNK Dinamo kažnjava se:

- zbog toga što su na prvenstvenoj utakmici 6. kola SuperSport HNL odigranoj 13.09.2024.g. u Zagrebu između GNK Dinamo i HNK Hajduk, domaći navijači BBB smješteni na sjevernoj tribini u 15. i 39. minuti zapalili po jednu baklju, u 51.minuti trinaest baklji i tri petarde koje su bačene na prostor ispred tribine, u 54. minuti šest baklji i dvije petarde koje su bačene na prostor ispred tribine, u 68. minuti jednu baklju i u 70. minuti 40 baklji i jednu petardu, dok su gostujući navijači Torcida smješteni na južnoj tribini u 9.,18., 29. i 34. minuti zapalili po jednu baklju, sve bačene na prostor ispred tribine, u 35. minuti zapalili dvije baklje, obje bačene na prostor ispred tribine, u 44. minuti zapalili jednu baklju bačenu na prostor ispred tribine, u 48. minuti osam baklji od čega su četiri bačene na prostor ispred tribine, u 66. i 67. minuti po jednu baklju od kojih je jedna bačena na prostor ispred tribine, u 70. minuti četiri baklje bačene na prostor ispred tribine, u 78. minuti jednu baklju bačenu na prostor ispred tribine, u 80. minuti sto baklji od kojih je pedeset bačeno na prostor ispred tribine od čega deset u teren za igru te je aktivirano sedam topovskih udara,  što je sve uzrokovalo prekid utakmice u trajanju od devet minuta, u 92. minuti zapaljena je jedna baklja bačena na prostor ispred tribine, u 98. minuti četiri baklje bačene na prostor ispred tribine i u 101. minuti jedna baklja bačena na prostor ispred tribine, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 25.000,00 €

- zbog toga što su domaći navijači na zapadnoj tribini u 90.  i 103. minuti skandirali "Cigani, Cigani", čime je počinjen prekršaj iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 2.500,00 € pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. DP HNS-a izriče ukupna novčana kazna u visini od 26.000,00 eura.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Žuti
Žuti
18:57 18.09.2024.

Zato što misle da su baklje dekor i umjetnosti. Huligani uvijek imaju svoje ideje.

MA
Matija100
19:12 18.09.2024.

Da su ovakvu bakljadu napravili na europskoj utakmici, bili bi izbačeni iz Europe na bar 2 godine. Tak da je ova "maksimalna" kazna smiješno mala.

PA
Pajdo
03:24 19.09.2024.

Nije važna kazna već pobjeda nad DINAMOM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije