ŽIVOT PUN IZAZOVA

Hrvatska sportska legenda bila je izbjeglica: '20 godina sanjao sam dom, pamtim tu usamljenost'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
16.11.2023.
u 19:31

Iza nje stoji teška priča hrvatskog teniskog asa. Naime, nakon što je s tek 12 godina osvojio prvenstvo bivše države (tek četiri godine nakon što ga je otac po prvi puta odveo na teniski teren), morao je napustiti rodnu Banja Luku. Za sobom je zajedno s ostatkom obitelji ostavio sve poznanike i imetak.

Ivan Ljubičić (44) danas je poznat kao jedan od najvećih tenisača u hrvatskoj povijesti. U nacionalnom dresu osvojio je 11 turnira uključujući Davisov kup, a samo računajući nagrade od turnira zaradio je preko 9.5 milijuna eura. Nakon što je završio svoju igračku karijeru postao je trener, no ne bilo kome, već jednome od najvećih svih vremena - Rogeru Federeru. Nakon što se legendarni Švicarac umirovio, Ljubičića je kao trenera zaposlila Francuska teniska federacija.

GALERIJA Ivan Ljubičić pokrenuo je vlastitu tenisku akademiju

1/6

Popularni Ljubo imao je teške dane  iz djetinjstva u Banjoj Luci, iz koje je obitelj bježala tijekom rata. Rođen je u ožujku 1979. godine, Ljubičić je bio dječak koji je morao brzo odrastati, a prošao je kroz nacionalne podjele tijekom rane životne dobi. Detalje o tome prikupio je talijanski Sky Sport, na kojem će se sredinom prosinca predstaviti dokumentarac s Ljubičićevom pričom, koji se zove 'Ljubo, čovjek kojeg je spasio tenis'.

- Rođen sam u Banjoj Luci i sjećam se da su, iz dana u dan, dolazili školu i pokazivali – ovaj je Srbin, ovaj je Hrvat - rekao je Ljubičić u dokumentarcu, spominjući kako su izgledale podjele.

VEZANI ČLANCI:

- Sanjao sam 20-25 godina o svojem domu, osjećaj je kao da mi je djetinjstvo bilo ukradeno. Pamtim taj osjećaj usamljenosti, nedostajala je mogućnost da dobijem nekakvu orijentacijsku točku. Mislim da sam došao do visoke razine u tenisu zahvaljujući i tim poteškoćama koje sam prošao - otkrio je bivši hrvatski teniski as. 

 

Komentara 1

ER
EroK
17:56 18.11.2023.

Ljubo je Hrvatska Legenda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije