ALPSKO SKIJANJE

Sljeme izbrusilo formu za Berchtesgaden i Kitzbühel

19.01.2002.
u 00:00

* Janica će u subotu u Njemačkoj voziti velelaslom, za koji je vježbala na Sljemenu i u Innerkremsu, a u nedjelju će na slalomsku stazu, a s njom i Nika Fleiss * Ivica će na miru gledati opasni subotnji kitzbühelski spust na Streifu i usredotočiti se na nedjelju i slalom

ZAGREB - Brat i sestra, Ivica i Janica Kostelić nisu se mogli previše družiti, vrlo kratko boravili su u Zagrebu te samo jedan dan zajedno trenirali na Sljemenu. No, utrke Svjetskog kupa nastavljaju se, pa ih je put odveo prvo do Innerkremsa gdje su još malo trenirali, a onda se i razišli.

Janica će prva na stazu, u subotu će u njemačkom skijalištu Berchtesgadenu voziti veleslalom. Upravo tu disciplinu vježbala je u utorak na sljemenskom Zelenom spustu. Na žalost, ne punom snagom. Naime, ozljeda leđa koja joj je odnijela čistu pobjedu u kombinaciji u Saalbachu prošli vikend, nije joj omogućila da radi kako zna i može.

- Još me malo boli, ali to je tak - u svom stilu rekla je Janica.

I tu njenu izjavu nije teško protumačiti, Janica je navikla skijati s problemima, malo je utrka u kojima nije imala teškoća bar s nekom ozljedom, u kojima nije morala stiskati zube. Vrhunac je bio u Saalbachu, a i to je izdržala, stigla je onako bolno ukočena do cilja i do drugog mjesta u kombinaciji. Ove je sezone u veleslalomu osvojila 9 bodova, na 47. je mjestu te discipline Svjetskog kupa, pa je, ne popravi li se još situacija s leđima, nerealno očekivati da u subotu s puno bodova popravi svoj saldo.

U nedjelju je na redu slalom, njena disciplina, u kojoj je još svjetska kraljica. Ova sezona nije je mazila i u toj tehnički najzahtjevnijoj disciplini osvojila je dosad 92 boda. Vjerujemo da su terapije, trud liječnika i fizioterapeuta donijeli rezultate, da Janica neće morati puno trpjeti da bi došla do cilja. Upravo o tome ovisi koliko će moći napraviti u Berchtesgadenu. Uz nju, u Njemačkoj bit će i Nika Fleiss. Mlada i simpatična Samoborka u nekoliko posljednjih slalomskih utrka plesala je na rubu ulaska u drugu vožnju, nedostajale su joj samo stotinke do tog lijepog razloga za slavlje. I samo je pitanje dana kad će joj to prvi put uspjeti.

- Stalno se nadam, iz utrke u utrku. Možda dođe baš u Njemačkoj, u Berchtesgadenu su staze tečnije, da se dobro peljati, možda je to prilika - govorila je nakon utrke u Saalbachu Nika Fleiss.

Skijaši će se za bodove boriti u legendarnom, ali i opakom Kitzbühelu. Ponajviše je opasan za spustaše. Na treninzima je najveću kandidaturu za slavlje najavio vodeći u ukupnom poretku i u spustu, Austrijanac Stephan Eberharter. Bio je najbrži i s obzirom na to da nikad nije pobijedio na popularnoj stazi Streif, motivi su mu i te kako veliki. Najveći suparnici bit će mu sunarodnjaci Strobl i Greber, Švicarac Cuche i Norvežanin Aamodt... No, nas će najviše zanimati nedjelja. Slalom je disciplina Ivice Kostelića, na teškoj stazi u Kitzbühelu pokušat će osvojiti što više bodova koji bi ga zadržali na prvom mjestu slaloma u Svjetskom kupu. Gledajući Ivicu na sljemenskim treninzima, očita je bila njegova predanost, velika želja za radom. A takve se stvari vraćaju. U Kitzbühel je došao s 411 slalomskih bodova, 91 više od drugoplasiranog Bode Millera. Ivica ne razmišlja o ukupnoj pobjedi, već o tome da svaku iduću utrku vozi najbolje što može.

- To je najbolji način razmišljanja - tvrdi i njegov trener Vicencij Jovan, dodajući da je Ivica u dobroj formi i da se nada novoj velikoj žetvi bodova.

Ivica nastoji ne razmišljati o osvajanju Globusa, ali navijači to od njega očekuju. Kao prva od posljednje tri slalomske utrke u Svjetskom kupu, kitzbühelski slalom može biti veliki korak prema osvajanju naslova najboljeg, ali dok sve ne bude gotovo, u sportu, a pogotovu u skijanju, čini se da je Ivičina filozofija najprihvatljivija.

R. Junaci

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije