UZROK SMRTI Plućnu emboliju nemoguće je otkriti ranije

Smrtonosna plućna embolija

19.02.2009.
u 19:28

Iako obdukcija Kamile Skolimowske još nije završena i tek će se saznati što je uzrok smrti mlade atletičarke, sumnja se na plućnu emboliju.

Riječ je o poremećaju koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo. Najčešći tip plućnog ugruška je tromb koji je obično potekao iz vene u nozi ili zdjelici. Jednom ispušteni u vensku cirkulaciju, ugrušci se proširuju u oba plućna krila u 65 posto slučajeva, u desno plućno krilo u 25 posto, te u lijevo plućno krilo u 10 posto slučajeva.

Donji dijelovi su zahvaćeni četiri puta češće nego gornji. Većina tromboembolusa nakuplja se u velikim ili srednjim pulmonarnim arterijama, a 35% ih dosegne manje arterije. Masni embolus, koji može nastati nakon frakture, te embolus amnionske tekućine rijetki su uzroci plućne embolije, a inače zahvaćaju plućnu mikrocirkulaciju (male žilice - arteriole, kapilare) što kod odraslih može prouzročiti respiratorni distresni sindrom (ARDS).

Iako je riječ o vrhunskoj sportašici koja redovito ide na liječničke preglede, plućnu je emboliju nemoguće ranije otkriti i zbog toga je tako smrtonosna. Pa i za vrhunske sportaše, tako mlade kao Skolimowska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije