NOGOMET - DINAMO

Treba spasiti klub, pa onda vraćati dugove!

13.03.2002.
u 00:00

* Dinamo od starog duga mora vratiti još 20 milijuna kuna, a 95 je vraćeno u proteklih 20 mjeseci

U zagrebačkom hotelu "Operi" pred novinare istrčali su nekadašnji Dinamovi nogometaši kojima je klub ostao dužan, desetak tramvajskih stanica istočnije prvi Dinamov čovjek Mirko Barišić reći će:

- Da, tim smo igračima dužni, no ugovori s njima sklapani su u vrijeme koje ja zovem - komedijaškim.

- Ali, ti ugovori temeljeni su na pravnim osnovama.

- Neke su stvari u tim slučajevima pravno nedefinirane. Pravno je, primjerice, odlično napravljen ugovor s Osvaldom Ardilesom, no mislim da je to bio štetan potez za klub. Mislim da je to bilo doba lopovluka, svi ti ugovori sklopljeni su apsolutno bez podloge.

* Iznenadila me Financijska policija

Dvije godine povlači se priča o velikim dugovima koje je ostavila prethodna uprava. Jeste li pri primopredaji znali stvarni iznos dugova?

- Računao sam na sve dugove, nisam znao jedino za nalaz Financijske policije nakon šest mjeseci po kojem je klub državi dužan 303 milijuna kuna. Znao sam u što ulazim, i reći ću da to ne bi napravio pametan čovjek, ali odgovoran da. No, imao sam i nekih zabluda.

- Kojih?

- Primjerice, velika je laž da je ugovor s Real Sociedadom napravljen na salveti. Sročen je na Dinamovu memorandumu.

Barišić je ustvrdio da je 95 milijuna kuna dosad vraćeno, a koliko je još preostalo za vratiti?

- Oko dvadeset milijuna kuna, i to uglavnom bivšim igračima, no to moramo još pravno doreći, stoga na to ne mogu precizno odgovoriti. Mislim da smo krenuli dobrim putem. Naše bivše igrače nismi uzeli kao prioritet jer je naprije trebalo održati klub, odnosno vratiti najvažnije dugove.

Predsjednik je progovorio i o poslovanju kluba, ponudio i strukturu prihoda i rashoda.

- Naše obveze prema igračima, ostalim djelatnicima i dobavljačima mjesečno iznose dva milijuna kuna. Dosad smo uprihodovali 153 milijuna kuna, otprilike toliki je i rashod.

* Zubak je morao prvo doći u klub

Dinamo će ubuduće živjeti s budžetom od 35 milijuna kuna.

- Da bismo to mogli ostvariti morat ćemo ustoličiti efikasniju upravu. Moramo smanjiti broj djelatnika, ujednačiti ugovore s igračima i svesti ih u normalne, hrvatske okvire. Moramo smanjiti i troškove prema dobavljačima, a očekujemo pomoć i od grada. Naime, Dinamo igra na gradskom stadionu, a sve sam plaća. To se mora promijeniti.

- Jeste li osjetili podijeljenost Izvršnog odbora prema Zubakovoj namjeri da uđe u klub?

- Ne, nema nikakve podjele među članovima Izvršnog odbora prema bilo kome tko želi konstruktivno i pameto uložiti novac u klub. No, neprirodno je da se netko tko želi ući u klub s novcem, najprije ne javi u klub, već sve to čini putem medija. I onda se to pretvori u punjenje novinskih stupaca, i čini se ispod razine. Ne mogu dopustiti da se djelatnici kluba uspoređuju s Milom Martićem, ne želimo biti žrtve harange medija. U ponedjeljak ćemo na sjednici Izvršnog odbora zaključiti tu priču. Moramo očuvati mir i dignitet. Otvoreni smo za svakoga tko pametno, konstruktivno i pošteno želi uložiti novac u klub.

- Je li rješenje da Zubak u klub uđe kao član Izvršnog odbora, te da na neki način bude sponzor?

- Ja sam to i mislio na početku, no nakon svega mislim da to nije moguće, on je iskazao veće apetite.

* Mamić je veliki dobitak

- Mislite li da bi privatizacija za klub bila najbolje rješenje?

- Treba vidjeti kada će to pravno biti moguće. Tada sam apsolutno za profesionalizaciju kluba, pa da o njemu odlučuju ljudi i tvrtke koji će uložiti u njega svoj novac.

- Preuzeli ste rizik i doveli Zdravka Mamića, menadžera većine vaših igrača u klub. Zamjera li vam se to?

- Moja je zadaća kao oca obitelji da spajam vatru i vodu, on je svakako pozitivna osoba za klub, i mislim da će nam ubuduće još više koristiti. Istina, impulzivan je momak i mi ćemo u svojoj kući to znati smiriti i riješiti.

- Ionako ne baš dobre odnose s medijima zategnuli su trener Lončarević i nogometaši. Vi ste blagoslovili tu šutnju?

- Nismo mi uveli nikakav silenzio, mi smo stali uz kapetana i trenera, da se zaštiti njihov ljudski integritet, da ih se ne može prozivati i nazivati primitivcima. Željeli su da ih klub podrži, da s nekim tko ih provocira i omalovažava ne razgovaraju. I to je bilo sve - zaključio je Mirko Barišić.

I. Flak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije