NOGOMET - REPREZENTACIJA

Za pet mjesta deset kandidata

26.04.2002.
u 00:00

* Vranješ se približio Japanu * Ubuduće unificirane odštete za mlade igrače

ZAGREB - Baš je lijepo što me vole u Latinskoj Americi: zovu me novinari u dva sata noću i čude se da spavam, onda me zovu u četiri i opet se čude. Zovu i Kinezi, samo da bi me pitali hoće li Šuker opet biti najbolji strijelac svjetskoga prvenstva - žalio se i šalio jučer izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Mirko Jozić.

Žalopojka je bila nužna da bi probudila suosjećanje hrvatskih novinara i učinila ih sklonim za prihvaćanje molbe ispunjenje koje bi se imalo ogledati u što rjeđim nazivanjima izbornika idućih dana i strogo doziranim kontaktiranjem u vrijeme pripremanja reprezentacije u Austriji od 12. do 18. svibnja.

- Igrači će tamo vježbati dvaput na dan, a stručni stožer "vježbat" će četiri do pet puta. Zato nam je potreban mir - objasnio je izbornik dodajući:

- Treninzi će biti i otvoreni i zatvoreni. Imamo malo vremena i moramo ga maksimalno dobro iskoristiti.

Uoči priprema - ili kao njihov dio - bit će gostovanje u Mađarskoj 8. svibnja. Tko će se sučeliti s mađarskim reprezentativcima?

- Nećemo moći angažirati sve reprezentativce zbog njihovih klupskih obveza. Posebno u Engleskoj, Italiji i Njemačkoj. Igrat će neki iz inozemstva koji nisu imali dovoljno prilika, a bit će i kandidata iz naše lige - najavio je Jozić.

Među kandidatima za gostovanje u Mađarskoj sigurno neće biti Šukera, koji bi 7. svibnja u Madridu trebao sudjelovati na proslavi 100. obljetnice Reala, izostat će i Tudor, jer 11. svibnja Juventus igra kup-utakmicu, izostat će i Živković i Vranješ budući da Bayer igra finale njemačkoga kupa...

Je li u u prvoj finalnoj kup-utakmici između Dinama i Varteksa uočio nekoga tko bi mogao putovati u Japan?

- Na obje strane ima potencijalnih putnika... - izbjegao je precizniji odgovor.

A je li vidio štogod zanimljivo u susretu Manchestera i Bayera?

- Drago mi je što je nastupio Vranješ, svaki ulazak približava ga popisu, daje mu prednost pred onima koji ulaze jednom u pola godine - bio je već određeniji izbornik dometnuvši:

- U Austriju će 25 igrača, u Japan će putovati 23. Imam još pet pozivnica, za koje kandidira deset do dvanaest igrača.

Zanimljive novosti ispričao je jučer i Ante Pavlović, savjetnik u HNS-u.

- Nakon "Bosmanova presedana" nogometna je organizacija izgubila autonomiju i morat će se ubuduće vladati u skladu sa zakonodavstvom Europske unije, koja traži slobodno cirkuliranje igrača - naglasio je Pavlović dodajući konkretno objašnjenje:

- Ubuduće imat ćemo samo četiri kategorije nogometaša: prvoligaške, drugoligaške, trećeligaške i sve ostale. U toj posljednoj bit će svi mladi od 12 do 23 godine neovisno u kojoj ligi igra njihov klub. Posebnost te kategorizacije ogleda se u vrednovanju mladih igrača pri prijelaza iz kluba u klub, odnosno u naplaćivanju odštete.

I u tome će postojati razlike od zemlje do zemlje, a različito će se obračunavati odštete za igrače od 12 do 15 godina starosti i onih do 23 godine.

- Za igrače od 12 do 15 godina moći će se obračunati samo i jedino troškove treniranja. Ako je igračić vježbao u klubu od osme godine, to se neće uzimati u obzir, nego samo od dvanaeste. Za one od 15 do 23 godine, u odštetu će se moći uračunati i troškove stanovanja, prehrane, školovanja...- objasnio je Pavlović.

Osobito je zanimljivo da će svaki nacionalni savez načiniti svoj troškovnik i po njemu će određivati naknadu jednako pri transferima unutar saveza i pri dolascima iz inozemstva. Na primjer: odluči li Ivica Olić otići u Inter, Talijani će za njega morati platiti Marsoniji jednako koliko bi platili za prijelaz nekoga nogometaša iz Leccea. Odluči li Niko Kranjčar otići u Rapid, Austrijanci će Dinamu morati platiti jednako koliko bi platili za prinovu iz Sturma. Jednako tako odluči li Hajduk dovesti igrača iz Makedonije, platit će ga jednako koliko bi platio za nadarenoga momčića iz Makarske.

Propisi bi formalno trebali stupiti na snagu već danas (!), međutim, u HNS-u tvrde da niti jedan europski savez još nije objavio cjenik.

D. Draženović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije