SLUČAJ BOBETKO

Bobetko pristao otići u bolnicu

14.11.2002.
u 00:00

* Bobetko izborio od Vlade pismeno jamstvo, koje mu je donio njegov unuk * Zbog pogoršanog zdravlja, otpada uručenje optužnice, a Bobetko bi u bolnicu trebao otići danas

Optuženi general Bobetko ide u bolnicu, potvrdili su sinoć njegovi odvjetnici. Otkako se Bobetkovo zdravstveno stanje pogoršalo, promijenilo se raspoloženje i u njegovom najbližem okruženju, te su posljednjih dana trajali intenzivni dogovori s Vladom o tome da optuženi general napokon pristane na bolničko liječenje. Kako je Bobetko i dalje tražio pismeno jamstvo da njegov odlazak u bolnicu neće biti "zloupotrijebljen", te da mu optužnica neće biti uručena protivno njegovoj volji, u Vladi su jučer ispunili i taj njegov zahtjev. Prema izvoru iz Bobetkova kruga, takvo je pismeno jamstvo optuženom generalu prenio njegov unuk Janko Bobetko, koji je jučer bio u Banskim dvorima.

Neslužbene su informacije da je Bobetko još jučer poslijepodne trebao otići u bolnicu, ali to se ipak nije dogodilo. U Vladi je zbog toga nastala nervoza, ali ne i iznenađenost, jer Bobetko je već pristajao, pa mijenjao odluku. U večernjim je satima stigla vijest iz Bobetkova kruga da bi general otišao u bolnicu danas u devet sati.

- Premijer Račan smatra da bi general Bobetko iz zdravstvenih razloga trebao biti u bolnici. Premijer je tijekom proteklih tjedana učinio sve da se slučaj Bobetko razriješi brzo i efikasno. Razgovarao je s generalom Bobetkom i s ljudima iz kruga oko Bobetka. Bude li kooperativnosti i razumijevanja iz kruga ljudi oko Bobetka, još uvijek postoji mogućnost da se slučaj uspješno riješi - sinoć je izjavila Sanja Kos, predstojnica Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Premijer će se danas obratiti medijima i ako general Bobetko ode u bolnicu i u slučaju da opet donese suprotnu odluku.

Pristane li Bobetko doista na bolničko liječenje, iako u Vladi sinoć u to više nisu bili sigurni, moglo bi se izbjeći uručivanje optužnice. Uvjet je da Bobetko pristane na suradnju s Haaškim sudom, a ta bi se suradnja svela na to da se Haag obavijesti o njegovom teškom zdravstvenom stanju. Haaški bi sud vjerojatno poslao svoju liječničku komisiju da se uvjeri u Bobetkove zdravstvene kartone. Ako liječnička struka zajednički utvrdi da je on doista u teškom stanju, optužnica se i ne bi uručivala, što bi se objasnilo "procesnom nemogućnošću za uručenje", rekao je jučer jedan stručnjak za haaške teme.

Prilikom nedavnog boravka u Zagrebu, glavna haaška tužiteljica naznačila je takvu mogućnost, ako je doista riječ o teškom zdravstvenom stanju optuženika. No, i u tom slučaju, napomenula je, treba se držati procedure i Haag obavijestiti o razlozima.

Još donedavno Vladin je stav bio da se prvo čeka odluka Žalbenog vijeća, a da se potom uruči optužnica. Do obrata je došlo zbog pogoršanja Bobetkovog zdravstvenog stanja, ali u političkim se krugovima tumači da postoje i drugi važni razlozi. Javna podrška generalu Bobetku sve je manja. Ustavni sud u međuvremenu je proglasio da je za Bobetka mjerodavan Haaški sud. Osumnjičeni admiral Davor Domazet Lošo, za razliku od Bobetka, pristao je na suradnju s Haaškim sudom. Skupina oko Bobetka, koja je generala odgovarala od te suradnje, postajala je sve izoliranija, a na kraju i razjedinjena. Generalov sin Ivan Bobetko viđen je jučer u Saboru, u HDZ-ovom klubu saborskih zastupnika, što se također povezuje s mogućom promjenom odluke o odlasku na bolničko liječenje.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije