HRVATSKA - HAAG

Gotovini obrana sa slobode ako se preda

01.02.2004.
u 00:00

Carla del Ponte odbacila je mogućnost da Gotovini bude suđeno u Hrvatskoj i najavila malo novih optužnica

General Gotovina mora doći u Haag, a ako dođe dobrovoljno i odgovori na naša pitanja, mogao bi se braniti sa slobode - rekla je glavna haaška tužiteljica u jučerašnjem intervjuu Hrvatskoj televiziji. Slučaj generala Ademija dokazuje kako je moguća obrana sa slobode. I nakon što je intervju bio završen, pozdravljajući se sa Silvijom Luks koja je vodila taj razgovor, Del Ponte je još jednom potvrdila, ovoga puta u neformalnom razgovoru i još eksplicitnije, kako je moguće da se Gotovina brani sa slobode ako dobrovoljno dođe u Haag. - Gotovina mora doći i bolje je da on više ne bude prepreka hrvatskom ulaksu u Europsku uniju - rekla je Del Ponte.

Preuzimanje suđenja

Glavna haaška tužiteljica potvrdila je jučer da je tužiteljstvo proučilo dokumente sa 129 naredbi generala Gotovine vezanih uz operaciju Oluja. Zato ga i poziva da dođe pred Haaški sud. Na pitanje je li moguće da se optužba odbaci, Carla del Ponte je odgovorila: - To je teoretski moguće.

- Nismo dobili dokaze da general Gotovina nije u Hrvatskoj - izjavila je glavna haaška tužiteljica, ali je također rekla da ovoga mjeseca nije bilo informacija o tome da se on krije u Hrvatskoj. Ali prošle godine je bio u Hrvatskoj i, osim toga, dobro zaštićen.

Hrvatska će biti prva država koja će preuzeti suđenje za ratne zločine. Del Ponte je najavila da će se o tome više znati nakon što ona na proljeće posjeti Zagreb. Potpuno je, međutim, odbacila mogućnost da i generalu Gotovini bude suđeno u Hrvatskoj.

Obrazlažući zašto to nije moguće, Del Ponte je kazala: - Rečeno mi je da ga nitko u Hrvatskoj ne želi smatrati optuženikom.

Glavna haaška tužiteljica dodaje kako smatra da bi bilo dobro kad bi Hrvatska za sedam do deset godina bila u stanju preuzeti takvo suđenje, ali da se nada kako će Gotovina i prije toga biti u Haagu. Podsjetila je da Haaški sud neće prestati raditi prije nego što završi suđenje Karadžiću, Mladiću i Gotovini jer je takav stav zauzelo Vijeće sigurnosti.

Na pitanje hoće li s premijerom Sanaderom surađivati bolje nego s njegovim prethodnikom Račanom, Del Ponte odgovara da vjeruje kako će u potpunosti surađivati s premijerom Ivom Sanaderom.

- Bilo mi je jako drago kad mi se javio i uvjerio me da ćemo dobro surađivati. Na kraju ćemo upravo mi najviše poduprijeti Hrvatsku pri njezinu ulasku u EU tako što ćemo Bruxellesu javiti da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-jem - rekla je Del Ponte.

Nove optužnice doći će uskoro i bit će ih malo. Del Ponte nije željela precizirati koliko će biti optužnica i na koga će biti naslovljene. Rekla je samo: - Hrvatska će se ugodno iznenaditi jer će novih optužnica biti malo. Moramo odraditi još malo posla.

Potvrda da je izvan RH?

Već su prvi naglasci iz intervjua Carle Del Ponte koje je uoči emitiranja emisije prenijela Hina, potaknuli dojam kako je ona "smekšala" ocjenu o hrvatskoj suradnji s Haagom. Anto Nobilo, odvjetnik s velikim iskustvom u haaškim poslovima, smatra da je do te promjene možda došlo zato što su zapadne države u međuvremenu dobile potvrdu da je general Ante Gotovina izvan Hrvatske. Nobilo vjeruje kako je na bolje odnose Hrvatske s Haagom utjecala i najava premijera Ive Sanadera da će nove optužnice biti tretirane kao pravno, a ne kao političko pitanje.

Haaški je sud početkom godine imao problema s financiranjem, pa se u domaćim pravnim krugovima najnovije izjave glavne tužiteljice Carle del Ponte gledaju i u kontekstu te situacije. Zato neka nagađanja idu k tomu da s novim tonovima prema Hrvatskoj Haaški su na neki način izlazi u susret svom glavnom financijeru - Sjedinjenim Američkim Državama.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije