hajdaš-dončić:

'Gradnje katedrala u pustinji su prošlo svršeno vrijeme - aorist'

siniša hajdaš dončić, branko grčić
Sanjin Strukić/PIXSELL
11.07.2013.
u 16:13

Do 2016. godine je plan da se kompletne projektne dokumentacije dovrše na koridorima, govorimo o riječkom koridoru i o koridoru od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom i do 2020. godine svi radovi trebaju biti završeni, kaže ministar

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem bio je danas u Sisku gdje se osvrnuo na greadnju autocesta, željezničkih koridora te ostalih investicija.

– Do 2016. godine je plan da se kompletne projektne dokumentacije dovrše na koridorima, govorimo o riječkom koridoru i o koridoru od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom i do 2020. godine svi radovi trebaju biti završeni. Što znači da će pojedine dionice biti završene i ranije i samim time se smanjuje i vrijeme prijevoza, povećava se brzina. Do 2020. godine taj cijeli koridor bi trebao biti u funkciji, govorimo o 120 kilometara cargo, 160 kilometara na sat putnički uz smanjivanje samog vremena. HŽ infrastruktura osim sredstava Europske unije koristi i vlastita sredstva. Već sada dižemo i brzinu i vrijeme. Dobar primjer nam je riječka pruga. Nemojmo zaboraviti da je bila investicija prošle godine oko milijardu kuna. Šta smo napravili po prvi puta - po prvi puta je unificirala sustav električne mreže na riječkoj pruzi. Meni je glavni indikator poslovni sektor jučer u riječkoj luci koji je bio izuzetno zadovoljan načinom kako Hrvatska ulaže u pruge i koji su planovi do 2020. i koji su apsolutno harmonizirani s ulaganjem u luku Rijeka i to je jedini normalni princip. Gradnje katedrala u pustinji , nekih projekata, terminala u drugim lukama, koji nemaju ekonomskog sadržaja i koji nemaju partnere su jednostavno prošlo svršeno vrijeme - aorist – rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić osvrnuo se na projekte vrijedne 400 milijuna eura, a koji će se financirati iz fondova Europske unije.

– Ovdje je pitanje samo vremena. Ako niste imali nešto što je pripremljeno i što je odmah moglo biti stavljeno u funkciju onda ste trebali obaviti jednu kvalitetnu pripremu i za to je trebalo vrijeme, ali sad kad krene ciklus, ciklus će trajati i donijeti puno dobroga hrvatskog gospodarstvu, zapošljavanju, a onda i svim hrvatskim građanima – rekao je Grčić.

Hajdaš Dončić se osvrnuo i na birokraciju te pokretanje investicija.

– Sve što smo mogli mi smo maksimalno ubrzali. Od osnivanja timova u ministarstvu pravosuđa koji interventno rješavaju probleme otkupa zemljišta, parcijalizacije, do povećanja broja zapošljavanja u ministarstvu graditeljstva. Resor ministarstva graditeljstva je nadležan za izdavanje građevinskih dozvola. Dakle, brže od ovoga jednostavno ne može. Ovo je činjenica. Zakonito poštivamo sve standarde, brže ne može, jednostavno ne može – rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije