HRVATSKA I HAAG

Haaški se bjegunci prikrivaju kao zaštićeni svjedoci

17.04.2003.
u 00:00

Optužnica će biti još, ali me nemojte pitati koliko ni o kome je riječ, rekla je Carla del Ponte

- Uvjerena sam u ozbiljnost premijera Račana kad je preuzeo obvezu da će general Ante Gotovina biti uhićen. Jer, pred nama su važni koraci koji se moraju poduzeti, a to je da u Srbiji bude uhićen Ratko Mladić, u BiH Radovan Karadžić, a u Hrvatskoj Gotovina - rekla je jučer glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte nakon dvosatnog sastanka s hrvatskim premijerom i njegovim suradnicima. U redoviti posjet Zagrebu del Ponte je došla na poziv Vlade nakon što je nedavno prozvala RH zbog nesuradnje. Kako u Vladi drže da će mišljenje Carle del Ponte presudno utjecati na izvješće u kojem će Europska komisija procijeniti je li RH zrela da postane članica EU, Vladini su dužnosnici poduzeli sve da je uvjere kako RH surađuje s Haagom bez zadrške. Nakon jučerašnjeg sastanka del Ponte je otišla na sastanak s veleposlanicima EU i SAD-a kojima će, obećala je, prenijeti pozitivnu ocjenu o hrvatskoj suradnji s Haagom.

Prije odlaska izvijestila je Vladu da je slučaj Bobetko završen, te je tražila objašnjenje kako je bilo moguće da se nedavno uhićeni haaški optuženik Ivica Rajić godinama uspješno skriva u Hrvatskoj. Vladini su je dužnosnici izvijestili da je na temelju podataka koji su prikupljeni u šestomjesečnoj istrazi utvrđeno da postoji dobro organizirani sustav prikrivanja koji je uspostavljen još koncem devedesetih i temelji se na pravilima sustava za zaštitu svjedoka, što znači da je bilo osigurano prikrivanje, financiranje i novi identitet. S obzirom na to da se tako nešto moglo organizirati samo uz veliku pomoć struke,

Vlada je odlučila istragu o tome istjerati do kraja, kaže naš izvor, kako bi se utvrdilo tko su bili Rajićevi pomagači, uključujući i one koji su mu davali političku zaštitu. Pomagači, pak, za to mogu dobiti do tri godine zatvora prema našem Kaznenom zakonu. Banski dvori nisu željeli ni potvrditi ni demantirati da se isti sustav koristi i za skrivanje Gotovine, ali znajući njegov profil, pretpostavljaju da je moguće i da on samostalno odlučuje kako će se i gdje skrivati.

Dok je premijer istaknuo kako je razgovor bio dobar, Del Ponte ističe da će nakon uhićenja Gotovine biti puno lakše postići punu suradnju RH i Haaga. "Možda ću sljedeći put doći u Zagreb kako bih zahvalila na suradnji", kazala je del Ponte. Na to je Račan kazao da su se složili da bi bilo divno kad bi Del Ponte sljedeći put došla u RH kao turist. Ona je, pak, uzvratila kako taj sretni trenutak još nije došao, jer do konca 2004. Tužiteljstvo mora završiti započete istrage i podići optužnice.

"Njih će još biti, ali me nemojte pitati koliko ni o kome se radi", kazala je Carla dwel Ponte.

Del Ponte je kazala da Tužiteljstvo prosljeđuje sve informacije o Gotovininu skrovištu čim ih dobije, no dosad su sve bile zakasnjele. "Mogli smo samo konstatirati da je tu bio i da ga više nema", rekla je. Iako novinarima nije potvrdila da traži arhivu predsjednika Tuđmana koja je u vlasništvu obitelji i HDZ-a, neslužbeno smo doznali da se problemi s predajom nekih dokumenata Haagu odnose baš na to. Riječ je o dokumentima koje Haag već ima, ali ih je dobio ilegalnim putem iz Ureda predsjednika RH prije 2000. Kako se dio dokumenata nakon toga našao u privatnim arhivima, jer ih je Matešina Vlada dala Tuđmanovoj obitelji i HDZ-u, Haag traži od Državnog odvjetništva RH da dobije sudski nalog kojim bi ih se ishodilo. Prema nekim izvorima, u tim dokumentima nema podataka koji bi kompromitirali državu, ali ima onih koji bi mogli ukazati na ulogu nekih pojedinaca.

Vjerojatno je i da će Haag tražiti da se sudskim nalogom dobije uvid u račune u Privrednoj banci Zagreb vezane uz financiranje HVO-a iz državnog proračuna RH za vrijeme rata u toj zemlji.

Mladenka Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije