RAT U POJASU GAZE

Izraelska vojska presjekla Gazu na tri dijela

04.01.2009.
u 09:09

CNN, pozivajući se na palestinske sigurnosne izvore, javlja da je izraelska vojska preuzela kontrolu nad dijelom sjeverne Gaze drugog danakopnene ofenzive na palestinski teritorij.

Izraelski kopneni napad na pojas Gaze

Izraelske snage drže Grad Gazu u okruženju. Tenkovi izraelske vojske ušli su duboko u palestinski teritorij. Pojas je presječen na tri dijela. Izraelci su uspjeli zauzeti glavnu prometnu arteriju od sjevera prema jugu.

Usto je izraelska strana priopćila kako je prema Izraelu ispaljen mali broj raketa.

Izrael potvrdio smrt prvog vojnika od početka invazije
Izraelska vojska potvrdila je smrt prvog vojnika od početka invazije na pojas Gaze. Vojnik je stradao u požaru minobacača na sjeveru Gaze.

Ranije je iz Hamasa objavljeno kako je u sukobima poginulo devet izraelskih vojnika, no izraelska vojska potvrdila je samo ranjavanje 30 vojnika.

Od početka kopnene ofenzive u subotu navečer, prema palestinskim bolničkim izvorima, poginulo je najmanje 47 Palestinaca, a ranjeno dvjestotinjak.

Više od 500 poginulih Palestinaca
Među poginulima je najmanje 17 civila, posebice na sjeveru Gaze, čime je broj ubijenih od početka izraelskih napada 27. prosinca premašio je pet stotina.

"Broj žrtava je dosegao najmanje 500, među kojima je 87 djece, ranjeno je više od 2.450 ljudi", priopćio je palestinski liječnik Muawiya Hassainen.

"Broj stradalih bi mogao biti i veći jer ima određen broj mrtvih i ranjenih na ulicama koje nismo mogli evakuirati", dodao je.

(Hina/M.Mik.)


Peres odbacio mogućnost primirja

Izraelski predsjednik Shimon Peres odbacio je mogućnost primirja u pojasu Gaze, no rekao je da Izrael ne namjerava okupirati Gazu. - Ne namjeravamo ni okupirati Gazu ni uništiti Hamas, nego stati na kraj teroru. Hamasu je potrebna stvarna i ozbiljna lekcija koju sada i dobivaju - izjavio je Peres u intervjuu za ABC News.
- Nećemo prihvatiti ideju da Hamas nastavi gađati (naš teritorij op.a.), a da mi proglasimo primirje. To nema smisla - dodao je. M.Mik.


Zarobljena dva izraelska vojnika?

Hamas tvrdi da je zarobio dva izraelska vojnika Hamas tvrdi da je u nedjelju tijekom borbi sa izraelskim vojnim snagama u Pojasu Gaze zarobio dva njihova vojnika, što izraelski izvori opovrgavaju.
"Dva su vojnika zarobljena", priopćio je Hamas putem radija i televizije. Izraelska vojska sa svoje je strane priopćila da nema nikakvih saznanja o tome da je bilo koji od njenih pripadnika u Hamasovim rukama.
Izrael je u subotu navečer nakon osam dana zračnih napada pokrenuo kopnenu akciju na području Pojasa Gaze.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije