POŽAR

Jedan radnik poginuo, tri ozlijeđena

11.11.2001.
u 00:00

* Okupljeni ljudi iščekivali su vijesti o nestanku Z. Kade. Prema riječima kolega, kad je izbio požar, najvjerojatnije je ostao u garderobi šestog paviljona

ZABOK - U zabočkoj "Regeneraciji" u noći na subotu, oko jedan sat, izbio je požar u kojem je jedna osoba poginula, jedna je teže, a dvije su lakše ozlijeđene. Poginuo je Zlatko Kada (42), koji se neko vrijeme vodio kao nestali, ozlijeđeni su Ivica Tarade (27), Stjepan Vorih (44) i Mladen Jakšić (42).

Kadino je tijelo poslije 16 sati pronašao Radoslav Dabo dok je vilama pretraživao pogon. Tijelo je nađeno ispod bala poliestera u kutu pogona. Radnici pretpostavljaju da se penjao na hrpu bala kako bi se spasio kroz isti prozor kroz koji je izašao teško ozlijeđeni Ivica Tarade, ali je pao, a bale su se srušile na njega.

Bio je oženjen i otac dviju djevojčica, a supruga mu je također zaposlena u "Regeneraciji".

Teže je ozlijeđen Ivica Tarade (27) iz Temovca pokraj Svetoga Križa Začretja. Ima opekline trećeg stupnja po 70 posto tijela pa je iz zabočke Opće bolnice prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. Kako nam je rekla dr. Sanja Juras, njegovo je stanje kritično, bez svijesti je i priključen na uređaje za disanje. Stjepan Vorih (44) iz Donje Pačetine kod Svetoga Križa Začretja ima lakše opekline na licu i šakama te je hospitaliziran u zabočkoj Općoj bolnici kao i Mladen Jakšić (42) iz Huma Zabočkog zbog smetnji na dišnim organima.

Lakše ozlijeđeni Stjepan Vorih pušten je kući, a od dežurnog liječnika doznajemo kako je i Mladenu Jakšiću stanje stabilno i nema ozbiljnih ozljeda. Na intenzivnoj je njezi, no nije bio raspoložen za razgovor s novinarima.

Radnici Stjepan M., Tomica H. i Stjepan V. koji su bili u proizvodnom pogonu kad je izbio požar kazali su kako je Z. Kada najvjerojatnije ostao u garderobi šestog paviljona.

Prema policijskom izvješću, požar je primijetio šef smjene Operativno-komunikacijskog centra PU krapinsko-zagorske jer je zgrada policije u blizini "Regeneracije". Stoga je tamo odmah upućena policijska ophodnja te je o požaru obaviještena zabočka Javna vatrogasna postrojba. Prema riječima Marijana Lovrenčića, županijskoga vatrogasnog zapovjednika, osim profesionalaca iz Zaboka u gašenju su sudjelovali i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Krapine te dobrovoljnih društava iz Zaboka, Špičkovine, Gubaševa i Pavlovca te vatrogasci "Regeneracije", njih šezdesetak. Požar je lokaliziran u 3.40 sati. Zbog očevida novinarske ekipe nisu mogle prići mjestu događaja.

- Požar je izbio u šestoj hali, u proizvodnji filcova i proširio se na dvije susjedne hale. Djelomice je zahvaćena i četvrta hala. Uzrok požara se ne zna, a o štetama je teško govoriti u ovom trenutku. Najveća je tragedija stradanje radnika - kazao nam je vidljivo potresen Anđelko Švaljek, generalni direktor "Regeneracije".

Objasnio je da je požar izbio u hali u kojoj se radi u četiri smjene, odnosno praktično u najjačem pogonu u kojem se najvećim dijelom proizvodi za izvoz i to godišnje u vrijednosti gotovo pet milijuna njemačkih maraka. Nakon očevida, rekao je, popravit će se susjedne hale koje su oštećene i proizvodnja će početi preraspodjelom na druge proizvodne linije. U cijeloj je smjeni, prema njegovim riječima, bilo 15 radnika. Očevici tvrde kako je sve izgorjelo, a urušio se i krov.

Doznali smo da u tom pogonu često izbijaju manji požari. Velik požar izbio je 1972., a "Regeneracija" je gorjela i 1983. godine. Naime, navodno se radi o tome da se u proizvodnji filcovi kreću po beskonačnoj traci i moraju se grijati gotovo na otvorenu plamenu. Tu često iskri, no radnici su educirani pa su uvijek spremni za gašenje takvih sitnih požara.

Očekuje se da će mjesto nesreće u sutra posjetiti i predstavnici Vlade.

S. Videk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije