REAKCIJE Bivši rektor Z. Šeparović:

Masovni udar ipak narušio autonomiju sveučilišta

19.09.2008.
u 20:36

 I rektor i dekani trebali su biti obaviješteni o upadu na Sveučilište. Ako jesu, u redu, no sveučilište je središte hrvatske kulture i tradicije te primjerene autonomije. Sveučilište nije bez grijeha i ne branim ga od svake pogreške, no siguran sam da nije najprimjerenije provesti tako masovan udar policije na sveučilište  smatra prof. dr. Zvonimir Šeparović, bivši rektor Zagrebačkog sveučilišta, dekan Pravnog fakulteta i ministar vanjskih poslova.

Šeparović drži kako je moguće da su se događale nečasne stvari i zlo korupcije na Sveučilištu, no upozorava na "osjetljivost sveučilišnog tkiva".  Društvo jednostavno mora poštovati svetost prostora sveučilišta, poput onog u crkvi, Saboru, bolnici, na sudu... Nije bez razloga autonomija sveučilišta uvedena još u srednjem vijeku. Ni u staroj Jugoslaviji žandari nisu smjeli na sveučilište samo tako upadati, kaže Šeparović.

Bez obzira na utemeljenost sumnji i opravdanost akcije, nikako ne može prihvatiti način provođenja akcije  upad stotina uniformiranih policajaca i istražitelja u sveučilišne prostore.  Bez obzira na sve, ostaje gorak okus masovnog prodora i ne bi bilo dobro kad bi se kasnije korupcija uspjela dokazati samo u slučaju nekoliko osoba među desecima kompromitiranih  kaže Šeparović. To nije traženje alibija, jer za nečasne nastavnike i odgojitelje na sveučilištu nema mjesta, kaže bivši rektor i dodaje da ne isključuje to da su USKOK i policija opravdano reagirali protiv onih koji su korumpirani. No, ponavlja da je izostala osjetljivost.

 Autonomija je ovim činom nagrizena bez obzira na to jesu li obavijestili rektora  drži Šeparović. Međutim, ne smatra da će ti događaji ostaviti trajnije posljedice na autoritet profesora.  Kada je nedavno jedan liječnik osuđen na 9 godina zatvora, neki su se pitali tko će se sada htjeti upisati na medicinu...

Naprotiv, to treba ponukati mnoge da pomognu očuvati čistoću liječničkog zanimanja. Tako će i ova akcija biti oštra opomena onima koji su djelovali na pogrešan način, a neće umanjiti veličinu i čistoću časnog sveučilišnog nastavnika, učitelja i odgojitelja  drži Šeparović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije