Svemirsko tijelo

Meteorit star četiri i pol milijarde godina koristili kao držač vrata

meteorit
Arhiva VL
22.10.2012.
u 16:50

Jerry Cook s Akademije znanosti u Kentuckyju tvrdi da će vrijedan kamen, za koji procjenjuju kako je star više od četiri i pol milijarde godina, biti iskorišten u znanstvene svrhe te će biti dostupan djeci i studentima

Sveučilište u Kentuckyju otkupilo je oko 15 kilograma težak meteorit od obitelji Lewis iz Tennesseeja koja ga je godinama uglavnom koristila kao držač za vrata i ukras u vrtu ne znajući da je riječ o svemirskom tijelu, piše Fox News.

Kad je George Lewis u svibnju prešao detektorom metala preko kamena te registrirao "preopterećenje", znao je da je riječ o nečem posebnom.

Meteorit je zapravo 1930. godine na pašnjaku u Tennesseeju pronašao djed Donne Lewis, a na tamošnjem sveučilištu smatraju da je on dio meteorita čiji su prvi dijelovi pronađeni u Kentuckyju 1853. godine.  

Jerry Cook s Akademije znanosti u Kentuckyju tvrdi da će vrijedan kamen, za koji procjenjuju kako je star više od četiri i pol milijarde godina, biti iskorišten u znanstvene svrhe te će biti dostupan djeci i studentima.

>>Potraga – astronomi traže meteorit koji je pao kod Crikvenice

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:53 22.10.2012.

na osnovu ćega tvrde da je toliko star? ne postoji pouzdana metoda

FI
Filius
17:33 22.10.2012.

na osnovi poluraspada izotopa ugljika C12

DU
Deleted user
22:28 22.10.2012.

Ja imam veliki meteorit za kiselit zelje! ;-P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije