Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveučilište u Zagrebu

Novi diplomski studij biomedicinskog inženjerstva

Na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva predstavljen je novi studij Biomedicinsko inzenjerstvo koji je nastao u suradnji Fakulteta elektrotehnike i racunarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Davorin Visnjic/PIXSELL
14.06.2024.
u 09:12

Studij su pokrenuli FER i FBS, u programu i profesori s Medicinskog fakulteta

Biomedicinsko inženjerstvo prvi je združeni sveučilišni diplomski studij u Hrvatskoj koji su pokrenuli zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEF).

Tako će naši studenti upisom ovog studija prvi put moći steći kvalifikaciju magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva s pripadajućim stručnim nazivom mag. ing. biomeding., a time i znanja za rješavanje suvremenih izazova u zdravstvenom sustavu, posebno u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i svijetu. Naime, tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 mlrd. eura s gotovo 650.000 zaposlenih u oko 26.000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva. Budući magistri inženjeri tako će se po završetku ovog studija moći zaposliti u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama.

– Uprava Sveučilišta u Zagrebu pozdravlja novi diplomski studijski program biomedicinskog inženjerstva, koji predstavlja prvi program u RH koji omogućuje stjecanje kvalifikacije magistra biomedicinskog inženjerstva i koji omogućuje da studenti steknu znanja potrebna za rad na inženjerskim poslovima razvoja uređaja i softvera u zdravstvenim ustanovama i steknu novu kvalifikaciju, koju do sada nije bilo moguće steći. Biomedicinski inženjeri su vrlo važni dionici u modernim zdravstvenim sustavima na više razina i ovaj združeni diplomski studij predstavlja jako dobru praksu na Sveučilištu. Siguran sam da će polaznici biti vrlo zadovoljni, a kao specijalistu radiologije vrlo mi je drago da će se dodatno unaprijediti i biomedicinsko oslikavanje i zdravstveni sustav u cijelosti – poručio je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Boris Brkljačić.

Studenti se odabirom izbornih predmeta na novom studiju mogu usmjeriti u područja kao što su biomehanika, konstruiranje i proizvodne tehnologije u biomedicini, bioinstrumentacija, bioinformatika, znanost o podacima u biomedicini, informacijski sustavi u biomedicini i zdravstvu, obrada i analiza biomedicinskih signala te obrada i analiza biomedicinskih slika. Studijski program traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Prva generacija studenata bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025, a upisna kvota na ljetnom roku iznosi 30 studenata.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Pogledajte slike iz zraka iz Batine: Sve je pod vodom, a vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje

Na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva predstavljen je novi studij Biomedicinsko inzenjerstvo koji je nastao u suradnji Fakulteta elektrotehnike i racunarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
1/26

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije