dan mladosti

Obilježava se rođendan Josipa Broza Tita

tito, bista
Tomislav Miletić/Pixsell
25.05.2013.
u 10:37

U vrijeme bivše Jugoslavije Dan mladosti obilježavan je svake godine na sportskoj priredbi koja se održavala na stadionu JNA u Beogradu.

I ove godine, kao i proteklih, širom bivše Jugoslavije obilježava se Dan mladosti, rođendan doživotnog predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. Očekuje se da će Kuću cvijeća i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu danas obići više tisuća poštovatelja lika i djela Tita. Najavljuje se da će ispred Muzeja danas biti puštena u rad i obnovljena fontana Mladost koja je više godina bila van upotrebe. Prema najavama beogradskih medija fontanu bi u rad trebao pustiti predsjednik Skupštine Grada Beograda Aleksandar Antić, dok će djeca iz dječjih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola prirediti i raznovrstan kulturno umjetnički program.

U vrijeme bivše Jugoslavije Dan mladosti obilježavan je svake godine na sportskoj priredbi koja se održavala na stadionu JNA u Beogradu. Središnji trenutak toga dana bila je dodjela štafete sa najljepšim željama koje je poslije puta po cijeloj državi Titu uručivao najbolji omladinac. Inače, štefete su bivšom državom putovale pune 42 godine, odnosno, od 1945. kada je po prvi put organiziran njen put pa do 1987. kada je zadnji put u tom obliku štafeta prošla kroz SFRJ.

Ritual nošenja štafete pokrenut je po ideji omladine Kragujevca, čije je Odjeljenje za sport osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom bivše države. Prva štafeta krenula je iz Kumrovca, rodnog mjesta Josipa Broza. Svake sljedeće godine štafeta je kretala iz drugog mjesta i iz druge republike. Ostalo je zabilježeno i da je prvu štafetu Titu predao Mika Tripalo, koji je u to vrijeme bio predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije, dok je onu 1987. godine, koja je nošena sedam godina poslije smrti Tita, tadašnjem predsjedniku Omladine Jugoslavije Haimu Redžepiju predala Rejmonda Bročaj iz Gnjilana. Posljednji slet na stadionu JNA, za života Josipa Broza Tita, održan je 25. svibnja 1979. godine. Bila je to kao i svake godine velika priredba na stadionu JNA na kojoj je sudjelovalo na tisuće mladih iz cijele SFRJ.

>> Titov duh za lažni bijeg u doba kad je bilo bolje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije