HERCEGOVAČKA BANKA

Optuženi Jelavić, Rupčić, Prce, Karlović i fra Ševo

14.05.2004.
u 00:00

Najavljena i nova optužnica, a mediji vrte imena Ćesića Rojsa, Medića i Azinovića

Tužitelj Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za organizirani gospodarski kriminal i korupciju John McNair podignuo je optužnicu protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića i još četvorice hrvatskih dužnosnika zbog "gospodarskog kriminala počinjena u Hercegovačkoj banci". Uz Jelavića, optuženi su bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić i Hercegovačke banke Ivica Karlović te član prvoga upravnog odbora te banke i nekadašnji gvardijan mostarskoga franjevačkog samostana fra Ivan Ševo. Jelavić, Prce i Rupčić dočekat će suđenje u pritvoru u Kuli u Srpskoj Ilidži, gdje se nalaze od uhićenja 23. siječnja ove godine. Budući da je riječ o "sadržajnoj" optužnici, prijevod s engleskog bit će gotov tek za nekoliko dana.

Procesuiranje u Hrvatskoj

Odvjetnici optuženih jučer nisu dobili optužnicu te su odbili komentirati navode tužitelja Johna McNaira i medijska izvješća. Istodobno je tužitelj najavio podizanje nove optužnice nakon potpunog okončanja istrage o poslovanju Hercegovačke banke.

- U ovoj optužnici naći će se pojedina imena iz prve optužnice, ali i novi osumnjičeni - potvrdio je McNair. Mediji u BiH nagađaju da bi se na novoj optužnici mogle naći osobe s prijašnjeg McNairova popisa od devet osumnjičenih za zloporabe u Hercegovačkoj banci - general Ljubo Ćesić Rojs, general Ivan Medić te bivši pomoćnik ministra obrane Ivan Azinović, za koje se vjeruje da su u Hrvatskoj, kao i bivši direktor tvrtke Mondo iz Mostara Vilim Primorac.

Podigne li kanadski tužitelj optužnicu protiv Rojsa, Medića i Azinovića, njima se, prema izmjenama zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, ne može suditi u odsutnosti. - S obzirom na to da Republika Hrvatska ne izručuje svoje državljane, jedina je mogućnost da se zatraži njihovo procesuiranje u Hrvatskoj - rekao je za Večernjak Davor Šilić, jedan od odvjetnika Ivana Azinovića.

Novac RH za HVO u banku

Hercegovačka banka nasilno je ugašena 6. travnja 2001. godine akcijom Stabilizacijskih snaga NATO-a u jeku Hrvatske samouprave u BiH. Prema navodima privremene uprave Hercegovačke banke, koja okončava postupak njezine prodaje konzorciju od osam tvrtki iz Hrvatske na čelu s Ivicom Todorićem, ali i javnosti dostupnog zahtjeva za određivanje pritvora tužitelja Johna McNaira, Jelavić i ostali terete se da su novac koji je Hrvatska slala Hrvatskom vijeću obrane (HVO) usmjerili u brzi uspon privatne banke. Hercegovačka banka je 2001. , nakon trogodišnjeg rada, bila jedna od dvije najsnažnije bankarske institucije u BiH s nekoliko moćnih tvrtki u svojem vlasništvu koje su se bavile osiguravajućim poslovima, uvozom i distribucijom nafte, tvrtku mobilne telefonije te građevinske tvrtke.

ZORAN KREŠIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije