OPTUŽNICA

Optuženi Rojs i Spajić

20.02.2003.
u 00:00

Hrvatski dragovoljac je, prema optužnici, posudio od MORH-a tri milijuna kuna, a Rojs je taj dug otpisao

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa i Stjepana Spajića iz zagrebačkoga nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac. Rojs je optužen da je oštetio državu za 5,629.640 kuna, od veljače 1997. do kraja 1999. godine. Zagrebačko tužiteljstvo tereti Rojsa da je neovlašteno opskrbljivao 66. pukovniju, da je nogometnim klubovima besplatno dao usluge u restoranima i hotelima Ministarstva obrane te da je otpisao dug Hrvatskom dragovoljcu. Prema tvrdnjama tužitelja, Rojs je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje zapovjedio izdavanje cigareta, kave i druge robe za 66. pukovniju koja nije bila u sastavu Oružanih snaga RH niti Ministarstva obrane RH. Rojs je, prema optužnici, za više nogometnih klubova odobrio korištenje ugostiteljskih usluga u restoranima i hotelima u vlasništvu MORH-a bez naknade.

Optužen je i da je neovlašteno otpisao dug od 3,039.472 kune, koje je Hrvatski dragovoljac posudio od Ministarstva obrane. Stjepana Spajića kao tadašnjeg predsjednika toga nogometnog kluba, tužiteljstvo tereti da je poticao Rojsa da otpiše dugove klubu. Koji su se sve nogometni klubovi besplatno koristili uslugama restorana i hotela u vlasništvu MORH-a? To su NK Croatia iz Zmijavaca, Redarstvenik iz Mostara, Bojovnik iz Čitluka, Stolac iz Stolca, Brotnjo iz Čitluka, Tomislav iz Tomislavgrada te Hrvatski dragovoljac. Već na početku kaznenog postupka Rojsu je skinut zastupnički imunitet. Rojsa se tereti da je zlouporabio položaj, a Spajića da ga je poticao.

Stjepan Spajić nikad nije skrivao svoju desničarsku orijentaciju, zbog toga je često imao problema, a i u nogometu se gotovo svakodnevno verbalno sučeljavao s mnogim klupskim i dužnosnicima Hrvatskoga nogometnog saveza. Njegov jezik bez dlake najveće posljedice donio mu je lani, kad je priznao podmićivanje nogometnog suca Ivana Katuše. Slučaj je stigao do USKOK-a.

T. Ničota, S. Perica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije