UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI

Poništavaju se izbori SDP-a u Splitu: Zaokruženi da su glasali, a na izbore nisu ni izašli

Zagreb: Sanja Major glasovala na izborima za predsjednika SDP-a
Foto: Marko Juric/PIXSELL
1/16
18.09.2024.
u 16:48

- Rezultati su bili takvi da su više glasova dobili u Splitu oni koji Splita vidjeli nisu nego oni koji u tom gradu žive i rade. Krenulo se potom zvati ljude pa se doznalo i da su neki zaokruženi da su glasovali iako na izbore uopće nisu izašli- kaže nam jedan istaknuti član SDP-a iz Dalmacije.

Izbori u SDP-u pretvaraju se u pravu sramotu. Stranačka Središnja izborna komisija odlučila je poništiti unutarstranačke izbore u Splitu zbog, tvrde u SDP-u, nepotpune izborne dokumentacije. To znači da se izbori u Splitu ponavljaju u subotu paralelno s drugim krugom izbora za predsjednika stranke u koji su ušli Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović obzirom da se izbori ponavljaju samo za članove Predsjedništva i Glavnog odbora. Odluku SIK-a morat će potvrditi još i Statutarna komisija obzirom da će splitska organizacija uložiti žalbu na odluku jer tvrde da nikakvih nepravilnosti nije bilo već je jedini problem u tome što se s dostavom izbornih materijala kasnilo i to iz razloga što se članu koji ih je prevozio u Zagreb pokvario automobil.

Oni pak koji su na nepravilnosti upozoravali i prije odluke o poništenju izbora tvrde potpuno suprotno i spominju poprilične malverzacije s glasovima. Da nešto nije u redu vidjeo se čim su stigli rezultati glasovanja za članove Predsjedništva.

- Rezultati su bili takvi da su više glasova dobili u Splitu oni koji Splita vidjeli nisu nego oni koji u tom gradu žive i rade. Krenulo se potom zvati ljude pa se doznalo i da su neki zaokruženi da su glasovali iako na izbore uopće nisu izašli- kaže nam jedan istaknuti član SDP-a iz Dalmacije.

Drugi izvor isto iz Dalmacije pita se kako je moguće da se izbori, obzirom da je na njih sada pala velika sumnja, ne ponavljaju i za prvog čovjeka stranke već samo za Predsjedništvo i Glavni odbor. U vrhu SDP-a odgovaraju kako je razlog tomu što ponovljeni izbori niti na koji način ne bi mogli utjecati na rezultat za predsjednika SDP-a. Odnosno, da bi i da se ponove u drugi krug išli Hajdaš Dončić i Paunović iako, je pitanje je li to doista tako obzirom, primjerice, da je Hajdaš Dončiću nedostajalo oko 70 glasova. Možda bi dobio već u prvom krugu da nije bilo nepravilnosti.

Ponovljeni izbori koji se očekuju u subotu mogli bi dovesti i do nekih konkretnih promjena u SDP-ovim stranačkim tijelima. Naime, Mišo Krstičević je kao gradonačelnik Ploča dobio samo 13 glasova manje za člana Predsjedništva od gradonačelnika Trogira Ante Bilića i ponovljeni izbori u subotu realno mogu "vratiti" Krstičevića u stranačko vodstvo, a iz istoga "izbaciti" Bilića. Isto tako očekuje se da će promjena biti i u Glavnom odboru, odnosno da će novi ponovljeni izbori dovesti do promjene sastava Splićana u tom tijelu. A u teoriji postoji šansa i da, primjerice, nakon ponovljenih izbora potpredsjednik stranke postane Joško Klisović umjesto Ranka Ostojića.

Zagreb: Sanja Major glasovala na izborima za predsjednika SDP-a
1/15

Činjenica da se izbori moraju ponoviti u Splitu veliki su problem za tu stranku čiji su i kandidati za šefa stranke otvoreno napadali Iblerov trg i vodstvo stranke u odlasku da se stavilo u funkciju samo jednog kandidata- Siniše Hajdaš Dončića. Dovoljno se prisjetiti i načina na koji je Zoran Paunović ušao uopće u izbornu utrku, odnosno da mu se to prvo pokušalo onemogućiti zbog izbornog pravila da kandidat mora imati pet godina članstva u SDP-u. Paunoviću je nedostajalo 11 dana da ispuni taj uvjet i pušten je u utakmicu tek nakon što se na izborima za novog predsjednika kandidirao i Ranko Ostojić.

On se pak iz te utrke povukao nakon što je Paunović dobio "zeleno svjetlo" da se kandidira. Međutim, dodatni je problem nastao što je pravilo o pet godina stavljeno izvan snage nakon što je kandidacijski postupak zatvoren, a što znači da stranka nije omogućila potencijalnim drugim kandidatima koji isto tako su imali pet godina članstva u stranci da se eventualno kandidiraju za prvog čovjeka stranke. 

Kontaktirali smo Zorana Paunovića koji je kazao kako je primio nekoliko poziva zbog zabrinutosti o nepravilnostima. "Ja sam legalist i poštujem svaku odluku relevantnih stranačkih tijela. Međutim, žao mi je što je došlo do ove situacije. Naime, primio sam pozive nekolicine zabrinutih članova iz Splita koji su izrazili sumnju u moguće nepravilnosti. Vjerujem da će se u drugom krugu izbora takve pojave izbjeći.", kazao je Paunović. 

Ključne riječi

Komentara 13

GA
Gajger
17:28 18.09.2024.

I onda od tog istog SDP-a zadnjih 35 godina slušamo o poštenju.

Avatar R2D2
R2D2
17:24 18.09.2024.

Samo pošteno! 🤣🤣🤣🤣

KA
kalafat123
16:55 18.09.2024.

Ako su izbori za Glavni odbor i Predsjedništvo bili "falši" zašto je izbor za predsjednika OK. Kako to da je Zvončić pobjedio u Splitu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije