Vukovar i turizam

Rekordni turistički rezultati Vukovara u 2023. godini

Ivan Penava i Marina Sekulić
Branimir Bradarić
30.01.2024.
u 13:50

Tome svakako pridonosi činjenica da je Vukovar jedan od simbola Domovinskog rata u koji turisti iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, dolaze saznati više o vukovarskoj bitci iz 1991. godine

Tijekom proteklih godina Vukovar je kao grad postao jedno od prepoznatljivih turističkih odredišta koje iz godine u godinu bilježi sve bolje turističke rezultate. Tome svakako pridonosi činjenica da je Vukovar jedan od simbola Domovinskog rata u koji turisti iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, dolaze saznati više o vukovarskoj bitci iz 1991. godine. Tome treba dodati i zemljopisni položaj Vukovara kao i tome da se nalazi uz Dunav. Na kraju tu su i neke gradske atrakcije poput Vukovarskog vodotornja, Muzeja vučedolske kulture, Gradskog muzeja, barokne jezgre…

Upravo na temu turističkih rezultata grada u 2023. godini danas je na konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao kako je u prošloj godini u Vukovar pristiglo 55.924 gostiju kao i da je zabilježeno 87.863 noćenja što je u odnosu na 2022. godinu povećanje od 41,26 posto u dolascima te povećanje od 33,35 posto u noćenjima. Kada se govori o turizmu Vukovar je postao i prepoznatljiv po broju dolazaka turističkih riječnih kruzera po čemu je Vukovar neprikosnoven u Hrvatskoj. Prema službenim podacima u prošloj godini u Vukovar je pristiglo 347 kruzera s 45.857 putnika i to najviše iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

- Prošla godina donijela nam je i produžetak turističke sezone do posljednjeg dana u godinu kada su nam još uvijek dolazili kruzeri Dunavom. Sve eto prati i rast broja smještajnih objekata pa smo tako u prošloj godini dobili 27 novih takvih objekata i ukupan kapacitet od 1124 ležaja – rekao je Penava.

Kao nedostatke napomenuo je nedostatak smještaja hotelskog tipa što rezultira i nemogućnosti organiziranja kongresnog turizma, a koji bi donio još bolje turističke rezultate. Kada se govori o dolasku turista na riječnim kruzerima po mnogima tu još ima puno mjesta za napredak jer Vukovaru od dolaska svih tih kruzera i turista ostaju samo mrvice. Do sada su mediji više puta pisali kako se njihova potrošnja svodila na to da u središtu grada kupe po kuglu ili dvije sladoleda. Naime, u najvećem broju odmah po pristajanju kruzera turisti se ukrcavaju na autobuse i odlaze put drugih odredišta gdje imaju organizirane različite sadržaje. Po vraćanju na kruzer ako imaju vremena prošeću kroz grad ali i tada minimalno troše jer na svojim kruzerima imaju sve što im treba.

POVEZANI ČLANCI:

Direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić kaže kako se i to mijenja te da turisti s kruzera iz godine u godinu sve više se zadržavaju u Vukovaru gdje imaju pripremljene razne sadržaje ili pak obilaze neke od znamenitosti grada.

Kada je riječ o daljim planovima gradski čelnici očekuju kako će i u 2024. godini ostvariti još bolje turističke rezultate. Još uvijek se ne zna planirani broj dolazaka riječnih kruzera ali i tu se očekuje da će ih u tekućoj godini biti barem koliko i u prošloj.

Što se tiče očekivanja od turizma Penava je najavio realizaciju niza projekata koji bi doveli do još boljih turističkih brojki. Pri tome je spomenuo realizaciju Arheološkog parka Vučedol, projekt Adica sa šetnicama i adrenalinskim parkom, nove šetnice, marinu… Tu su i kontinuirane potpore u turistički sektor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije