Postignut dogovor

Splitska većina bez HDZ-a i Keruma, ujedinila se bivša oporba

Split, 16.05.2021 - Kandidat za gradonacelnika Jakov Prkic na glasackom mjestu
Foto: Sasa Buric/CROPIX/POOL
1/3
17.06.2021.
u 08:48

U Županijskoj skupštini presudni će biti glasovi Domovinskog pokreta, no oni kažu da neće podržati nijednu opciju

U splitskom Gradskom vijeću većinu će činiti svi osim HDZ-a i Kerumova HGS-a. Predsjednik Gradskog vijeća bit će Jakov Prkić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju. Na sastanku u Banovini, na kojem je bilo 18 vladajućih vijećnika s četiri kandidacijske liste – Centra, Mosta, Možemo! – Nova ljevica – Pametno za Split i Dalmaciju, SDP-a te nezavisne liste Tomislava Mamića – dogovorili su da će konstitucijska sjednica Gradskog vijeća biti održana u ponedjeljak.

Rotirajući mandat

Prkić će dužnost predsjednika obnašati godinu dana jer je dogovoreno da će mandat biti rotirajući, na mjestu predsjednika izmijenit će se sve političke opcije koje podržavaju gradonačelnika Ivicu Puljka. HDZ s osam vijećnika i HGS s četiri ostaju u manjini. Sudionici sastanka s kojima smo razgovarali kažu da je razgovor bio konstruktivan i da su se lako dogovorili. Gradonačelnik Puljak izjavio je da im je svima dobrobit grada Splita na prvome mjestu, nije se trgovalo i nitko nije postavljao uvjete.

– Ja sam optimističan. Ovi razgovori ulijevaju mi nadu da bi moglo biti drukčije, da politika ne mora biti ta koja će odlučivati o svemu, od mjesta tete u vrtiću do čistačice u školi – poručio je Prkić.

Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, konstituirajuća sjednica Skupštine sazvana je za četvrtak, no teško da će se postići većina. S jedne strane su HDZ – HSP i HGS koji zajedno imaju 22 vijećnika, s druge strane su Most, SDP, NLM, Centar koji također imaju 22 vijećnika, a odlučujuću ulogu ima Domovinski pokret s tri vijećnika. Bit će predložena dva kandidata za predsjednika Skupštine, s obje političke strane, a odlučit će glasovi DP-a. Ante Sanader, predsjednik županijskog HDZ-a, jučer je izjavio kako oni i dalje razgovaraju sa svim strankama desnog centra.

– S obzirom na to da su građani većinsko povjerenje dali dosadašnjem županu Blaženku Bobanu, pozivamo stranke i vijećnike narodnjačkih i demokršćanskih uvjerenja da sukladno demokratskoj praksi i volji birača podrže program izabranog župana – pozvao je Sanader.

Most odbio prijedlog

Drugi kandidat bit će Ivica Kukavica iz Mosta, kojega će podržati sve oporbene stranke, a hoće li biti izabran, ovisi o glasovima DP-a. Oni tvrde da ostaju pri stavu da neće koalirati sa SDP-om ni s Kerumom te da neće podržati nijednu opciju. Predložili su koaliciju ideološki bliskih stranaka u kojoj bi bili oni, HDZ i Most, no Most je to odbio.

VIDEO Slavlje u stožeru Ivice Puljka

Komentara 3

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:38 17.06.2021.

Kome bi građani dali glasove, da protukandidat Bobanu nije bio Ostojić, nego netko drugi (bilo tko)?

SI
sisavac
09:56 17.06.2021.

znači, pojednostavljeno, svi su se okupili protiv keruma i hdz-a. za sve će biti krivi, a u splitu nema stvari koja ne krene krivo. eto, loš početak sezone za hajduk, odgovornost pada na grad, upravu, gradonačelnika. loša sezona, zna se tko je kriv, na banovini hlade... loše raspoloženje među stanovnicima, opet dečki s banovine. rađa u zagrebu, krivci su...

Avatar madcap
madcap
11:50 17.06.2021.

Svaka čast Mostovcima u gradu i županiji. Pokazuju da im je interes grada iznad politikantstva pa i ideologije. Plus, imaju i dosta aktivista koji rade za grad. Je li moguće da će Split biti prva sredina u kojoj će dio desnice pokazati političku zrelost i odgovornost i tako premostiti jaz između ljevičara i desničara, ili sam samo naivni optimist? Pokazat će vrijeme. No sve ovo omogućili su splitski građani koji nisu dozvolili Škorinima ulazak vijeće grada te tako trpguju s HDZom i Kerumom u županiji. Sad im u županiji nema povlačenja, ili si žetončić Ante Saadera, ili su staješ uz bok ljevičarima i centristima kontra HDZa i HGSa. A možeš i na nove izbore pa nestat. Biraj Škoro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije