SLUČAJ GOTOVINA

Srpskoj vojsci Beograd naredio raseljavanje Srba

16.07.2003.
u 00:00

Dokument pod nazivom "Stanje u jedinicama i neka pitanja rada", koji je u rujnu 1995. potpisao zapovjednik Prvog krajiškog korpusa Vojske RS-a Jovo Blaženović, a čiji sadržaj prenosi sarajevsko Oslobođenje, otkriva nove pojedinosti iz kojih je vidljivo da su Generalštab vojske RS-a i policija planirali povlačenje i raseljavanje Srba iz dijelova koje su 1995. godine oslobodile hrvatske postrojbe pod zapovjedništvom generala Gotovine. Iako se većina spomenutoga izvješća odnosi na združene vojnoredarstvene operacije HVO-a i HV-a u akciji Maestral, zapovjednik Blaženović navodi primjer gdje je drinska postrojba Vojske RS-a namjerno zapalila motel Balkanija kod Mrkonjić Grada kako bi opravdala bijeg s položaja. Ima indicija da su u još nekim slučajevima pojedinci palili sve pred sobom kako bi opravdali povlačenje. "Navodim karakteristične primjere zapovjednika postrojbe koji u svojoj izjavi u povodu napuštanja položaja navodi da mu je predsjednik općine rekao da postrojbu stavi u borbenu spremu, a dva sata nakon toga - da napusti položaj. Skrećem pozornost na to da postrojbama zapovijedi mogu izdavati samo njihovi zapovjednici", zaključuje Blaženović u pismu koje je 1995. uputio Generalštabu vojske RS. Ovakav dopis pokazuje da zapovjednik Blaženović već tada sumnja u mogućnost dogovornog povlačenje Vojske RS-a u dogovoru sa službenim Beogradom. Osam dana nakon izvješća, pod zapovjedništvom generala Gotovine, počinje vojna akcija Južni potez, kojom hrvatske snage 10. listopada ulaze u Mrkonjić Grad.

Gotovinin branitelj Luka Mišetić kaže kako i taj dokument potvrđuje ono što on govori već dvije godine, da Hrvatska nije izvršila etničko čišćenje Srba, nego su Srbi sami organizirali povlačenje svojih civila, o čemu je svjedočio i Peter Galbraith. Mišetić kaže kako nema ni govora o predaji generala Gotovine.

- Sada je tu niz dokumenata na temelju kojih se može povući optužnica, a Haaško tužiteljstvo dosad je povuklo ne samo optužnicu u slučaju Zec, nego 16 optužnica u kojima se optuženici nisu pojavili pred sudom - kaže Mišetić.

Zdenko Jurilj, Silvana Perica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije