SLUČAJ BOBETKO

Sukob Mesića i Račana štetio bi Hrvatskoj

26.09.2002.
u 00:00

* Banski dvori pomno su pratili Mesićev govor, ali bez službenoga komentara * Dijelovi haaške optužnice protiv Bobetka preuzeti iz prijave krajinskih vlasti iz 1994.

U ovom bi trenutku Hrvatskoj najmanje koristilo da se uza sve postojeće probleme, pojave i oni na relaciji Vlada - predsjednik države, čulo se jučer u Banskim dvorima. Na razlike u stavovima između Mesićeva ureda i Vlade, upozoravali su prvo neki novinski članci, a iščitati su se mogli i iz sinoćnjega Predsjednikova obraćanja naciji. Traži li Mesić, za razliku od Banskih dvora, da se bez pogovora postupi po nalogu iz Haaga i izruči generala Bobetka? Ili je njegov govor bio u prvom redu uperen protiv desnoga radikalizma, koji se ne obazire na moguće posljedice nesuradnje s Haaškim sudom? U svakom slučaju, Vlada se jučer suzdržala od bilo kakva službenog komentara. Premijer nije htio reagirati na Mesićev istup.

- Nikad ne komentiram riječi Predsjednika države, pa neću ni sada - rekao je kratko potpredsjednik Granić, zadužen za odnose s Haagom, dodajući kako smatra da ta polemika između Mesića i Vlade ne bi bila dobra.

U Vladi se i jučer radilo na tome kako oružjem prava, a uz pomoć diplomacije, uvjeriti Haag da se optužnica protiv generala Bobetka u definiranju karaktera akcije za oslobađanje Medačkog džepa kosi s Ustavom RH. Održan je proširen sastanak Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, na kojem su uz dvojicu saborskih zastupnika, bili i šef misije pri UN-u dr. Ivan Šimonović, voditelj hrvatske misije pri Europskoj uniji Vladimir Drobnjak, te veleposlanik u Haagu Jakša Muljačić. Prenoseći novinarima zaključke s tog sastanka, predsjednik Savjeta dr. Goran Granić istaknuo je da Hrvatska mora nastaviti aktivnu suradnju s Haaškim sudom. Savjet se protivi inicijativama da se sada mijenja Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom. Idući tjedan, optužnica će vjerojatno biti proslijeđena Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Vlada će iskoristiti mogućnost ulaganja prigovora na optužnicu koja postoji prema pravilima Haaškog suda, najavio je Granić.

Dokumentacija s kojom raspolaže Vlada, uključuje i tekst kaznene prijave, što su je protiv umirovljenog generala podigle vlasti tzv. republike srpske krajine još u svibnju 1994. godine. Usporeda haaške optužnice i toga dokumenta upozorava na veliku podudarnost, pa se u Vladinim krugovima s velikim negodovanjem ponovno konstatira da Haag radi na temelju informacija iz srpskih tajnih službi. U toj kaznenoj prijavi kninskom okružnom javnom tužitelju, također se Bobetka tereti za akciju u kojoj je, tvrdi se kao i u haaškoj optužnici, stradalo više od stotinu zarobljenih vojnika i civila. U optužnici protiv Ademija Haag je tvrdio da je u istoj akciji stradala jedna trećina od toga broja žrtava.

D. Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije