EUROPSKO POVJERENSTVO

Summit Europske unije u lipnju birat će Prodijeva nasljednika

08.01.2004.
u 00:00

BRUXELLES - "Ne znam što ću biti kada odrastem, ali talijanski su izbori tek 2006. godine", šaljivo je uzvratio predsjednik Europskoga povjerenstva (EC) Romano Prodi na novinarsko pitanje da potvrdi neslužbene naznake da se neće kandidirati za još jedan mandat. I irski premijer Bertie Ahern, predsjedavajući EU s kojim je Prodi razgovarao u utorak u Dublinu, izjavio je da će se na summitu EU u lipnju "vijećati o najboljoj osobi koja bi, nakon što ode predsjednik Prodi, u idućih pet godina nastavila izvrstan posao koji je on obavio".

Prodi je prošli mjesec ustvrdio kako "uživa u poslu koji radi", ali da ne vjeruje da će mu ga ponovno ponuditi. Kako zato što je EC pokušao preobraziti u pravu vladu, što mnogim članicama nije bilo po volji, tako i zato što se sve više miješa u talijansku unutarnju politiku, s očitom nakanom da se na idućim izborima suprotstavi Silviju Berlusconiju.

Sadašnjemu EC-u mandat istječe u studenome. Iako se borba za povjerenička mjesta očekuje tek nakon ljeta, prvih će 10 povjerenika biti poznato već u veljači. Prodi je, naime, do tada obećao odabrati povjerenike iz novih članica, koji će mandat nastaviti i u idućemu EC-u. Njih će, doduše, morati potvrditi i novi predsjednik, koji će na jesen odabrati po jednoga povjerenika iz 15 dosadašnjih članica. S novim će EC-om Hrvatska pregovarati o članstvu.

Među kandidatima za Prodijeva nasljednika spominju se bivši belgijski šef vlade Jean-Luc de Haene, grčki premijer Kostas Simitis te njegovi belgijski, danski, finski i luksemburški kolege Guy Verhofstadt, Anders Fogh Rasmussen, Paavo Lipponen i Jean-Claude Juncker. No, treba pričekati lipanjske izbore za Europski parlament jer se novi predsjednik EC-a obično imenuje iz većinske stranke.

Stojan de Prato

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije