Direktor našao ‘rješenje’ da globi i dalje

Umjesto kazni - penali do 250 kn! Nije li to isto, gospodine Kraljeviću?

pauk
Goran Stanzl/VLM
23.09.2009.
u 23:55

Kazna će biti ista bez obzira na zonu u kojoj ste parkirani. Ako uopće ne platite parkiranje, Zagrebparking “penalirat” će vas sa 250 kuna.

Mate Kraljević tvrdi da je Zagrebparking našao rješenje kako će od 1. siječnja i dalje moći novčano kažnjavati vozače koji ne plate parkiranje ili prekorače plaćeno vrijeme.

Penali od 1. siječnja
Podsjetimo, Ustavni je sud novčano kažnjavanje proglasio protuustavnim jer se bazirao na Zakonu o obveznim odnosima prema kojemu Zagrebparking nije smio novčano kažnjavati građane. Ipak, Ustavni je sud gradovima dao vremena da do kraja godine prilagode pravilnike Ustavu.

– Našli smo rješenje koje će biti u skladu s Ustavom. Umjesto novčanih kazna uvest ćemo penale – rekao je Mate Kraljević. Tako će vozači od 1. siječnja biti kažnjavani, pardon “penalirani”, po sljedećoj tarifi: ako prekoračite plaćeno vrijeme do pola sata, penal iznosi 50 kuna, do sat vremena 100 kuna, do dva sata 150 kuna, do tri sata 200, a do četiri sata 250 kuna.

Kazna će biti ista bez obzira na zonu u kojoj ste parkirani. Ako uopće ne platite parkiranje, Zagrebparking “penalirat” će vas sa 250 kuna. Direktor Zagrebparkinga nije nam želio dati novi pravilnik “prije nego što se nađe na saborskim klupama za mjesec dana”. Rekao je tek da su ga izradili stručnjaci s Pravnog fakulteta i da se “bazira na Zakonu o civilnim odnosima”. Međutim, zakon pod tim nazivom ne postoji!

Na nejasnoće s kojima se gotovo svakodnevno pri razgovoru sa Zagrebparkingom susreću novinari nailaze, čini se, i građani, njegovi klijenti. Naš čitatelj M. L. (podaci poznati redakciji) već dva dana ne može kupiti povlaštenu stanarsku parkirališnu kartu na koju ima pravo. Nedavno je Dobri dol, ulica gdje stanuje, ušla u drugu naplatnu zonu, a on je jučer otišao do njihova šaltera u Šubićevoj ulici.

“Službenik 1412”
– Gospodin na šalteru otpilio me kazavši mi da još uvijek nemam pravo na kartu jer naplata u mojoj ulici još nije počela – tvrdi M. L. Kraljevića smo upoznali sa slučajem, a on je rekao da naš čitatelj ima pravo kupiti kartu. I nakon toga gospodin na šalteru otpilio je našeg čitatelja.

– Nije mi želio reći svoje ime. Predstavio se kao službenik 1412 – tvrdi naš čitatelj.

Ključne riječi

Komentara 23

VI
visio
07:48 24.09.2009.

Oni mogu što hoće... naplačivatiparking do 9 navećer? pa kome pametnome bi to palo na pamet!? budale nas vode, žedne preko pustinje (samo se u njihovom slučaju pustinja naziva vodom)!

JU
Jurek
06:08 24.09.2009.

Nije govno, već se pas posro. Ako se naš ustav može izigrati igrom rijeći onda su nam jadni i suci i cijela država.

LU
lukarak
07:45 24.09.2009.

Azriel, i koji je onda motiv da platis ono sto koristis, ako ce te svaki 10x ulovit i naplatit, zasto da itko placa redovno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije