IZAZIVAJU CRVENILO

Uživanje u plaži nosi i svoje rizike: 'Njena ličinka se primi za naše tijelo i može satima hodati'

Pula: Golubove stijene zadnjih su godina postale vrlo popularno mjesto za kajakaše i skakače
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
23.08.2024.
u 06:48

Kod pojedinih osoba vidimo da su sklonije jačim lokalnim reakcijama, alergijskim reakcijama na ubode pa je za očekivati da će te osobe kod grinja imati jaču lokalnu reakciju, pojašnjava o reakcijama na grinje dermatologinja

Povećan broj grinja zabilježen je u Istarskoj županiji, nakon što je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo pristiglo više prijava na alergijske reakcije. Iako izazivaju crvenilo, važno je naglasiti kako ne prenose nikakve zarazne bolesti. 

- Njena ličinka se primi za naše tijelo i može satima hodati po tijelu tražeći mjesto gdje će se ugnijezditi i započeti s hranjenjem, pojašnjava dr. sc. Nediljko Landeka, dipl. sanit. ing., voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju, prenosi HRT.

- Ne mogu nas vitalno ugroziti. Kod pojedinih osoba vidimo da su sklonije jačim lokalnim reakcijama, alergijskim reakcijama na ubode pa je za očekivati da će te osobe kod grinja imati jaču lokalnu reakciju, rekla je Bernarda Mišanović Marković, dr. med., dermatologinja i venerologinja, uža specijalistica pedijatrijske dermatologije.

Zavod za javno zdravstvo poručuje kako je važno istuširati se nakon boravka na otvorenom, i to toplom vodom, a važno je i oprati rublje na što višoj temperaturi.  

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Novi problemi Jadrolinije, putnike iskrcavali na drugoj rampi: 'Što se to događa?'

Komentara 1

TA
takoje
14:37 23.08.2024.

što ne bilo rizično a da je ugodno ... pitam se pitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije