Deset sela općine Čaglin u Požeško-slavonskoj županiji vodom odsječeni od ostatka svijeta

Voda zarobila automobile, a cestom mogu samo traktori

poplava
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/5
23.02.2010.
u 14:25

Cesta Čaglin-Kneževac u dužini oko 400 metara poplavila je, kako objašnjava Franjo Kanisek, zamjenik načelnika Općine Čaglin, zbog naglog rastapanja snijega, oborinskih voda te izgradnje brane Londža.

ČAGLIN - Užas, najkraće rečeno. Tri ili četiri automobila pokuša su proći poplavljenom cestom, ali nisu uspjela te su ostala zarobljena u vodi. Morali su doći traktori da ih izvuku – ističe Ivica Budimski iz Jezera, jednoga od deset naselja čaglinske općine koja su ostala odsječena od Čaglina i ostatka Požeško-slavonske županije.

Cesta Čaglin-Kneževac u dužini oko 400 metara poplavila je, kako objašnjava Franjo Kanisek, zamjenik načelnika Općine Čaglin, zbog naglog rastapanja snijega, oborinskih voda te izgradnje brane Londža. U sklopu projekta izgradnje brane predviđeno je izmještanje spomenute ceste jer će ona na tri mjesta postati dio umjetnog jezera, a jedan od tih dijelova je i onaj koji je sada poplavljen. Na brani čija je gradnja predviđena u tri etape završena je tek prva.

-Da je cesta na vrijeme izmještena kako je trebalo biti, ovo se ne bi dogodilo. Čuli smo da bi se ove godine ipak trebao riješiti taj problem. Nadamo se da će ovo što se sada dogodilo ubrzati rješenje na zadovoljstvo mještana sela Kneževca, Vlatkovca, Novog i Starog Zdenkovca, Dobrogošća, Jezera, Dobre Vode, Rosmajerovca, Mokreša i Stojčinovca. Ljudi su sada ograničeni u svojim životnim potrebama jer ne mogu prometovati. Ne znam što bi se dogodilo da se netko teško razboli u tim selima – ističe Franjo Kanisek, zamjenik općinskog načelnika.

Na poplavljenoj cesti jučer smo zatekli Dragana Petrovića iz Paučja koji je traktorom krenuo u Čaglin jer drugačije ne može.

- Nitko nikuda ne može. Ovako još nikada nije bilo, na pojedinim mjestima voda je i pola metra. Neki pokušavaju autom doći zaobilaznom šumskom cestom, ali na taj način možeš samo strgati auto – kaže Petrović.

Među onima čiji je auto nastradao zbog poplavljene ceste je i Stanko Budić iz Dobrogošća.

- Vraćao sam se kući po noći i nisam očekivao da je voda tako visoka. Auto je stao i više nisam mogao ni nazad. Pješice sam se vratio nazad u Kneževac i tu prespavao. Sutradan smo traktorima izvukli auto, ali više nije htio upaliti, vjerojatno mu se pokvarila mašina. To će me najmanje stajati osam do devet tisuća kuna – kaže Budić.

Željko Jakopović, dožupan za gospodarstvo, ističe da se od dolaska nove županije vlasti nastoji riješiti ovaj problem.

- Osobno sam bio zadužen za pregovore. Trenutačno smo u završnoj fazi potpisivanja ugovora po kojem će Hrvatske vode osigurati pet milijuna kuna, a isto toliko i ŽUC za izgradnju i izmještanje ceste Čaglin – Kneževac u dužini 3,3 kilometra. Uskoro se može očekivati i natječaj za izvođača radova – najavljuje dožupan Jakopović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije