Čekaonice u krapinskom Domu zdravlja prepune roditelja s djecom

Zagorci imaju 4 pedijatra, najmanje od svih županija

pedijatrija
26.02.2010.
u 17:10

U Projekt "Zdravstvene knjižice djeteta" Krapina i Županija uključile su se među prvima u Hrvatskoj; Prije odlaska u školu pregledom se može ustanoviti treba li nešto liječiti

Čekaonica pedijatrijske ambulante u Domu zdravlja Krapina gotovo svakodnevno prepuna je roditelja s djecom. Naša županija, naime, ima najmanji broj pedijatra, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, samo četiri i to dvoje u Krapini te po jedan u Zaboku i Bedekovčini.

U Krapini smo razgovarali s dr. Nevenkom Radak, koja je pokrenula projekt Zdravstvene knjižnice djeteta, brošuru u koju se bilježe podaci o djetetu i roditeljima i prati se zdravlje djeteta od rođenja pa do polaska u školu. Prvo je to zaživjelo na području grada Krapine, još za vrijeme UNICEF-ova djelovanja u Hrvatskoj da bi Županija 2002. godine prepoznala važnost tog dječjeg dokumenta te preuzela financiranje.

Rana prevencija
- Mnogi zdravstveni problemi koji se javljaju u dječjoj i adolescentskoj dobi mogu se prevenirati u ranom djetinjstvu i dijete podvrgnuti potrebnom tretmanu - kaže dr. Radak, predsjednica koordinacijskog tima Zdravstvene knjižice djeteta. Takva knjižnica djeteta je bila jako dobro prihvaćena od rodilišta patronažnih sestara, liječnika primarne zdravstvene zaštite i roditelja. U Krapini se i dalje provode sistematski pregledi djece prije odlaska u školu. Ako ima nedostataka kod vida, govora, motorike, može se popraviti prije nego što dijete ode iz naše skrbi - ističe dr. Radak.

Bolesti iz vrtića
Ovih još uvijek zimskih dana male pacijente muče uglavnom respiratorne bolesti, koje se najčešće dobiju u vrtiću. U Krapini djeluju tri vrtića i kada krenu bolesti - čekaonica je odmah puna. Bolesti djece ovise o dobi i sezoni, alergija na grinje, odnosno kućnu prašinu proteže se kroz cijelu godinu.

- Kao pedijatar koji se bavi zdravstvenom zaštitom djece mogu reći da je iznimno zahtjevan posao. Treba biti vrlo strpljiv, savjestan i odgovoran jer bitno je na vrijeme kod djeteta uočiti odstupanje od normale i odmah reagirati - zaključuje dr. Radak.

Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina, prema ugovoru, o smještaju djeteta upoznaje roditelje o važnosti poštivanja ugovora o smještaju. Prema riječima ravnateljice Ksenije Ostojić, prije samog uključivanja djeteta u program, održava se roditeljski sastanak, te se posebno naglašava, da ako je dijete  bolesno ne može ga se dovoditi u vrtić.

Time se štiti zdravlje djeteta koje je bolesno, a isto tako izbjegava ugrožavanje zdravlja druge djece. Nakon liječenja dužan je donijeti liječničku potvrdu kojom liječnik dopušta ponovni boravak djeteta u vrtiću - kaže ravnateljica Ksenija Ostojić.

 

Zdravstvena knjižica djeteta osim općih podataka daje cjelovitu obiteljsku sliku od socijalne i obiteljske anamneze, sve podatke o porođaju, prehrani djeteta, ponašanju, stanju uhranjenosti, psihomotornom razvoju kao i evidenciju cijepljenja. Podaci su korisni i za obiteljske liječnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije