JAKUŠEVAČKO BILJE

"Hvala političarima na ekološkoj katastrofi"

07.08.2002.
u 00:00

Jakuševački su poljoprivrednici jako zabrinuti za svoje i zdravlje životinja, te onečišćenost povrća i usjeva na svojim njivama. No, nemaju namjeru prestati se baviti uzgojem jer - smatraju da je njihovo legitimno pravo živjeti od djelatnosti kojom za život zarađuju već desetljećima.

Unatoč tomu što im je požar u spalionici opasnog otpada PUTO-a nanio velike probleme, ne žele se predstaviti. No, kritizirati Grad voljni su svi, jer to je najmanji način, kažu, da mu vrate milo za drago:

- Ovdje sam rođen, poljoprivredom se bavim cijeli život, a njom su se bavili moj otac i djed, od kojih sam naučio zanat. Od toga živim, no sve teže i teže. Početak kraja nas Jakuševčana dogodio se prije četrdeset godina, kada je prva tona otpada odložena ovdje. Šta da vam kažem, mrzim ih iz dna duše! Četiri nam desetljeća obećavaju brda i doline, a prirede ekološku katastrofu koje smo izgleda, samo mi cijelo vrijeme bili svjesni - izjadao se šezdesetogodišnji mještanin kojega smo prekinuli u okopavanju njive.

Jakuševčani strahuju da im država ne zabrani uzgoj povrća. No, bijes u njima još je veći, jer duboko u sebi svjesni su činjenice da u "borbi s vjetrenjačama" ne mogu izići kao pobjednici. Jedino možda, kao moralni:

- Šta vam je, ljudi? U nekoj bajci bi mjerodavni problem riješili bilo kako, samo da zaštite nas domaće ljude te nam osiguraju normalan i ekološki uzgoj povrća. Ipak, svi znamo da se političari samo za sebe brinu. Hvala im na tome! Hvala im što su mi djeci osigurali "bezbrižnu" budućnost - ogorčeno je sipao riječi poljoprivrednik koji je svoje povrće zaštitio staklenikom, jer bolje rješenje nije našao.

Jakuševec danas izgleda otužno. Krave pasu "opasnu travu", svinje ruju po smeću... Na upit čije su to krave i svinje - šute. I bježe od novinara, vičući s "pristojne uadljenosti" da ih je vlast vješto izigrala. No, istodobno i oni prodajući svoje mlijeko i povrće stanovnicima metropole - izigravaju Zagrepčane. Zato što odgovorni nisu napravili svoj posao - riješili pitanje spalionice i odlagalište otpada Jakuševec. (D. Kl., Ma. R.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije