VATROGASCI

Nepripremljeni za sezonu

10.05.2004.
u 00:00

Prošle su godine u Zagrebu ugašena 1823 požara u kojima je 26 osoba stradalo, od kojih pet smrtno

Zagrebački su vatrogasci prošle godine gasili čak 1823 požara, što je gotovo pet požara na dan. U ljetno vrijeme i početkom jeseni broj je požara katkad i trostruko češći. No, vatrogasaca nema dovoljno - na 800.000 stanovnika samo ih je 300-tinjak, iako većina europskih gradova vatrogasca ima na svakih 1000 stanovnika, ističe zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mladen Malčić, a muči ih i kroničan nedostatak potrebne opreme.

- Zagreb bi po europskim standardima trebao imati 800 profesionalnih vatrogasaca, a ima ih samo 312. Što se tiče opreme, ove godine stojimo malo bolje, no i to nije dovoljno. Trenutačno imamo 54 vozila, a prema Zakonu o vatrogascima minimalno bismo trebali biti opremljeni sa 64 vozila. Ponekad su vozila u kvaru pa moramo računati da i njih ne možemo stalno imati na raspolaganju, a nedavno smo dobili pet malih tehničkih vozila koja služe za sitne intervencije poput otvaranja stana. No, i njih treba potpuno opremiti vatrogasnom opremom. Za to ćemo morati izdvojiti najmanje 350.000 kuna - tvrdi Malčić, koji među novijom opremom nabraja i jedno navalno vozilo te autocisternu za veće intervencije.

No, u izuzetno su lošem stanju zaštitna vatrogasna odijela. Većina ih je stara i istrošena, a kako jedno novo stoji 8500 kuna, do sada su ih, priča Malčić, nabavili tek 70. Nedostaje ih još 200-tinjak!

Prema podacima vatrogasaca, u prošlogodišnjim je požarima pet osoba smrtno stradalo, a 26 ih je ozlijeđeno. Najsmrtonosniji se požar lani početkom godine dogodio u Duvanjskoj 25. U požaru obiteljske kuće poginule su dvije osobe. Tijekom prošle godine požar je zahvatio 190 stanova, 187 kuća te 72 poslovna objekta.

Ana-Marija Ruždjak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije