BESPLATNI UDŽBENICI

Pomoć i privatnim školama?!

09.08.2003.
u 00:00

Zašto su brojni učenici u Zagrebačkoj županiji manje vrijedni, pitaju se ljutiti i nezadovoljni roditelji

Poništenje javnog natječaja za nabavu besplatnih udžbenika zbog krive računice broja učenika i cijene udžbenika izazvalo je burnu reakciju među ravnateljima škola i roditeljima u županiji. Poglavarstvo će besplatne udžbenike podijeliti za 250 učenika zagrebačkih privatnih škola, za što će izdvojiti oko 150.000 kuna, dok će učenici u županiji ipak ostati "kratkih rukava"! Besplatne udžbenike dobit će samo osnovnoškolci koji žive na području grada, a idu u školu u županiji, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport Ivica Lazanja.

Roditelji u Zagrebačkoj županiji posebno su ogorčeni jer im nije jasna odluka da se besplatne knjige daju učenicima privatnih škola, za koje godišnja školarina oko dvadeset tisuća kuna.

- Roditelji koji imaju 20.000 kuna za školarinu mogu izdvojiti još 400 kuna za knjige. Moja plaća je tri tisuće kuna i imam dvoje djece koja se školuju pa mi tisuću kuna samo za komplet knjiga puno znači. Zašto su učenici u Zagrebačkoj županiji manje vrijedni?! - ljutito je istaknula mama osnovnoškolca iz Zaprešića. Mama prvašića iz Svete Nedjelje V. M. već je rezervirala knjige u knjižari, za koje će iz kućnog budžeta morati izdvojiti 400 kuna. Ali to nije sve, jer je za upis u prvi razred potrebno još barem tisuću kuna, koliko stoji školski pribor, torba, bilježnice te odjeća za đaka prvaka.

- Grad je političkom odlukom o besplatnim udžbenicima izazvao sukob među gradovima i županijama koji nemaju dovoljno novca za besplatne knjige. Mislim da se nepotrebno stvara jaz među gradovima u Hrvatskoj jer je Ministarstvo prosvjete i športa trebalo svim osnovnoškolcima podijeliti udžbenike - smatra ravnatelj Osnovne škole Janko Drašković, Žarko Kozina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije