PROMET

Većinu zebri treba obnoviti do 8. rujna Uklanjanje "hupsera" zbog autobusa i Hitne

03.09.2003.
u 00:00

U školu kreće 12.000 djece u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Većina prometnih oznaka ispred osnovnih škola morat će se obnoviti prije početka školske godine. Ustanovila je to zagrebačka prometna policija tijekom obilaska škola. U prvi razred će u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji krenuti 12.000 učenika, a samo u Zagrebu je 8600 prvašića zbog kojih će i ove godine krenuti različite akcije razvoja prometne kulture.

- Za razliku od 2001., lani je u prometu stradalo jedno dijete, kao i ove godine do kolovoza. Smanjen je i postotak teže i lakše ozlijeđenih mališana, pa se nadamo da je to rezultat brojnih edukacijskih akcija koje cijelu godinu provodimo u školama. Pri provjeri stanja oko škola primijetili smo da gotovo svugdje treba obnoviti oznake na kolniku - istaknuo je Viktor Forjan iz Odjela prometne policije PUZ-a.

Dok su neke škole nakon mnogo mjeseci upozorenja dobile bolju prometnu zaštitu, druge pak u novu školsku godinu ulaze s istim problemima. Tako je za djecu na putu do škole i opasno raskrižje Sunekove i Miroševečke, na kojem nema semafora, zatim nepregledna Božjakovinska ulica te prijelaz preko Republike Njemačke i Selske.

- Iako smo nekoliko puta tražili da Cankarevom zbog škole ne vozi autobus, odbijeni smo. Također zbog imovinsko-pravnih odnosa još nije riješen prilaz specijalnoj školi "Nad lipom" na Kunišćaku - spomenula je predsjednica Gradske četvrti Črnomerec Zdravka Vučkovac.

Kako bi se spriječio prelazak djece preko Horvaćanske prije semafora, nedavno je kod crkve Sv. Mati slobode postavljena ograda. Postavljen je i dugoočekivani semafor na Novoj cesti. Poglavarstvo je odobrilo dodatni novac za oznake od trajnog materijala pa bi ih Zagrebačke ceste trebale postaviti ove godine kod 40 posto škola i vrtića. Svake godine djeci 20-ak škola pomažu prometne jedinice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije