OPG BRANKO JUD

Ulje mu je među 500 najboljih na cijelom svijetu

21.07.2020.
u 11:01

Na prvom natjecanju bio je na zadnjem mjestu, ali baš zato shvatio je da mora učiti. I naučio je!

Bila je 2009. godina kada je, sav sretan i važan, prvi put sa svojim maslinovim uljem otišao na natjecanje. Bilo je to županijsko nadmetanje čak 69 maslinara. Bio je - 69.! Srećom, nije ga taj rezultat demotivirao i nije mu palo na pamet da odustane, nego je počeo učiti kako ispraviti pogreške.

Neznanje se plaća

Danas, 11 godina poslije, ekstradjevičansko maslinovo ulje od autohtone sorte plominke koje proizvodi Branko Jud iz Vantačića, sela u općini Malinska-Dubašnica na otoku Krku, nalazi se na popisu 500 najboljih ulja iz cijelog svijeta - ušlo je u Flos Olei, najutjecajniji svjetski vodič za vrhunska maslinova ulja.

- Shvatio sam da moram mijenjati način rada. I da ne želim biti prosječan. Ili ću biti najbolji ili to neću raditi. I tako sam poboljšavao, pitao, učio, vidio u čemu griješim... Neznanje se plaća. Danas puno znam, ali smatram da to nije dovoljno jer tehnologija ide naprijed - govori 45-godišnji Branko Jud, po struci vodoinstalater, po zvanju i znanju proizvođač nagrađivanog maslinova ulja.

Pod etiketom Utla - kako se zove katastarska općina u kojoj ima masline - prodaje dvije vrste ulja, jedno je spravljeno od sedam sorti maslina, drugo od plominke, sorte slabijeg uroda, no vrhunske kvalitete, koja je autohtona na Krku i Cresu, a malo je ima i u Istri. Maslinarstvo i proizvodnja ulja u Brankovoj obitelji prisutni su dulje od stotinu godina, četvrtu generaciju - od novca koji je slao njegov pradjed koji je bio otišao u Ameriku kupovala se zemlja jer su nekoć držali i ovce i krave... Pamti Branko da su osamdesetih u općini Malinska maslinike imali jedino njegov djed i fra Benko iz Porata. Upravo je sada pokojni Judov djed Ivan Dujmović ponajviše zaslužan za Brankovu ljubav prema poljoprivredi. Od njega je učio.

Prije 15-ak godina od njega je dobio mali maslinik i njegovao ga, uza stalni posao koji je imao u Hrvatskim autocestama. A onda je, prije godinu i pol, "prelomio" i dao otkaz, ostavivši siguran posao s dobrom plaćom, koji je radio 18,5 godina, da bi se mogao potpuno posvetiti maslinarstvu i radu na obiteljskome poljoprivrednom gospodarstvu, osnovanom 2003., a koji je preuzeo šest godina poslije. Zahvaljujući podmjeri 6.3.1., iz koje je dobio 15.000 eura za mehanizaciju, čime je kupio traktor, atomizer, malčer i 70 maslina, uspio je unaprijediti i proširiti maslinike s 0,54 na 1,33 hektara, što je u otočnim uvjetima iznimno zahtjevno. Danas u pet maslinika ima 256 stabala, a starim je i zapuštenim maslinicima "vratio život". Po hektaru dobije oko 7000 kuna poticaja godišnje.

- Kod nas je zemlja rascjepkana što s jedne strane otežava posao, a s druge strane, u slučaju nevremena, bude dobro jer uvijek nešto ostane "pošteđeno" - objašnjava Branko.

Dok hodamo po masliniku u kojem su neka stabla zasađena još 1954., govori nam domaćin kako se na neki način specijalizirao za cijepljenje maslina pa ga otočani zovu da im cijepi stablo ako su posadili sortu koja ovdje baš i ne rodi i napadaju je bolesti. Branko kaže da masline šprica noću, kako bi što manje utjecao na okoliš. U Vantačićima je otvorio malu kušaonicu u kojoj prodaje i promovira svoje ulje.

1/5

- Kada dođu posjetitelji, najprije ih učim kako prepoznati ulje. Listopad je na Krku sav u znaku maslina. Mi s nekoliko malih obiteljskih hotela sudjelujemo u projektu otočke turističke zajednice "Olive touch", u sklopu kojega turisti dolaze k nama u berbu, što ih je potpuno oduševilo. Berba je inače najzahtjevniji dio posla jer se masline beru ručno pa cijela obitelj zasuče rukave - supruga, brat, mama, tata. Ustreba li, dođu i prijatelji - kaže Branko.

Zlatne medalje iz 2016. i 2018.

Masline se hladnim prešanjem prerađuju isti dan kad su ubrane, da bi se sačuvala kvaliteta, što su Judovi i uspjeli pa je njihovo ekstradjevičansko ulje nagrađivano na natjecanjima u Hrvatskoj te na međunarodnima. Branko je najponosniji na zlatne medalje iz 2016. i 2018., osvojene na International Olive Oil Competitionu u New Yorku. Kada govori o budućnosti, kaže da planira imati vlastitu uljaru u kojoj bi pravio isključivo svoje ulje i ne bi se preradom bavio kao uslužnom djelatnošću.

- Nama poljoprivrednicima bilo bi puno lakše da je manje administracije i da nismo za računalima, nego u polju. Također, neke bi stvari trebale biti jasnije definirane. Evo, ja sam pitao i Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za plaćanje u poljoprivredi što je maslinovo ulje - prerađevina ili gotovi proizvod? Odgovora nema, tumači tko kako hoće, a razlika je u platnom razredu u koji spada ako je jedno ili drugo. Za mene je maslinovo ulje gotov proizvod - objašnjava Branko stanje s preprekama na koje nailazi u svome poslu.

No baš kao i zadnje mjesto na prvome natjecanju na kojem je bio, ni ovo ga neće obeshrabriti jer smatra da je u životu bitno raditi ono što voliš. A on voli - maslinarstvo. I branje gljiva u slobodno vrijeme, a najviše kćer Enolu koju je dobio u braku sa svojom Ivom.

Ključne riječi

Komentara 7

MH
MHorvacic73
09:19 22.07.2020.

Ovaj čovjek je kriminalac 100%. On je korumpiran i nepošten. a njegovo maslinovo ulje je smeće.

CA
cavecanem
16:19 21.07.2020.

Bravo

AC
acer7
18:36 21.07.2020.

Shvatio je da mora ići na natjecanja gdje je 500 natjecatelja, a ne tamo gdje je bilo 2000. tamo je bio 2000i pa je bilo promašaj, a sad je bio 498 i može reći da je među 500 najbolji. no kako su uspjeli baš cijeli svijet testirati. To je isto ono kao najbolja pizza na svijetu :) kaj postoji natjecanje gdje 2 miliona kuhara ispeće svaki ono punooo pica pa komisija sve proba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije