Pet najjačih sindikata

'Vlada treba preuzeti model doživotne otpremnine'

Krešimir Sever
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.07.2014.
u 09:41

Nečinjenjem država izlaže mogućoj propasti autohtoni institut radnog prava koji je zbog svoje dragovoljnosti te pozitivnih individualnih i socijalnih učinaka nedvojbeno zaslužio intervenciju pa i preuzimanje od strane države, stoji u dopisu NHS-a

Pet najjačih sindikalnih središnjica uputili su pismo premijeru Zoranu Milanoviću u svezi najave stečaja društva Royal međugeneracijske solidarnosti kroz koji se provodio oblik dokupa mirovine. Neugodno su iznenađeni takvim raspletom socijalnog modela koji je funkconirao 20 godina, a imao je podršku i Gospodarsko-socijalnog vijeća. Dokidanje društva Royal međugeneracijska solidarnost bit će "ozbiljan i težak udar na umirovljenike koji primaju sredstva dokupa mirovine. Njima ta sredstva predstavljaju značajan dio ukupne mirovine i nerijetko su bila svojevrsna „prevaga“ pri njihovoj odluci za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu pri čemu su izabrali za njih časniji način odlaska iz svijeta rada u odnosu na alternativu koja je značila „klasičan oblik viška radnika“ i „klasičnu otpremninu“, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Krešimir Sever (NHS), Mladen Novosel (SSSH), Vilim Ribić (MHS), Ozren Matijašević (HURS) i Damir Jakuš (URSH).

"Aktivno smo sudjelovali u razvoju tog instituta još od 2000. godine kada smo na Gospodarsko socijalnom vijeću afirmirali njegovu primjenu. Nečinjenjem država izlaže mogućoj propasti autohtoni institut radnog prava koji je zbog svoje dragovoljnosti te pozitivnih individualnih i socijalnih učinaka nedvojbeno zaslužio intervenciju pa i preuzimanje od strane države, posebno u kontekstu znatno većih javnih izdataka kojima se u predstečajnim nagodbama saniraju poduzetnici neopisivo manjeg društvenog značaja.

Kako je jasno da takav model svojim značajem nadilazi važnost društva koje ga provodi, jasno je da model doživotne otpremnine proveden kroz oblik dokupa mirovine treba sačuvati i kako u tome značajnu ulogu treba imati, treba preuzeti država. Tako nam je najlogičnije da upravo Vlada RH taj model i samo društvo koje se tim dokupom do sada bavilo, preuzme na sebe, a što smo predlagali i u prošlogodišnjoj raspravi na sjednici GSV-a.", stoji u priopćenju.

>> Sindikati prikupili 624.000 potpisa za referendum protiv outsourcinga

Komentara 5

DO
DOTORESUNCI
21:30 10.07.2014.

Čitam ovo i ne vjerujem sam sebi da sindikati javno priznaju to jest predsjednici sindikata da su sudjelovali u ovoj instituciji tj. u privatnoj firmi koja je na svoj račun dobila ako ima 4000 umirovljenika a najmanje po 200,000,00 knn najmanje osamstomiliona kuna . Neka nam onda kažu gdje su novci nestali ?

ZA
zahira45
11:31 09.07.2014.

Jes vala...nadji pare za doživotnu otpremninu!

DH
dalibor.hren
09:45 11.07.2014.

Vladu treba na doživotnu robiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije