MINISTAR KULTURE

Moguće je da financiramo obje "Republike"

24.10.2002.
u 00:00

Institucije koje primaju znatna financijska sredstva od Ministarstva trebaju poštovati politiku Ministarstva - rekao je Vujić o neodlasku zagrebačkog HNK na gostovanje u Beograd

ZAGREB - Iako je glavna tema jučerašnje konferencije za novinare ministra kulture Antuna Vujića bila međunarodna aktivnost Ministarstva, većina priče odnosila se na domaća događanja kao što su neodlazak HNK u Beograd, sukob DHK i Velimira Viskovića oko časopisa "Republika" te stanje u Vijeću za film i kinematografiju.

- Ministarstvo kulture ne ugovara gostovanja, ali bi institucije koje primaju znatna financijska sredstva od Ministarstva trebale poštovati politiku Ministarstva - rekao je Vujić o neodlasku zagrebačkog HNK na gostovanje u Beograd.

Govoreći o međunarodnoj suradnji, ministar je rekao da Hrvatska ima 30 međudržavnih kulturnih ugovora, a u pripremi je još desetak. Posebno je istaknuta činjenica da smo predsjedajuća članica Međunarodne mreže za kulturnu politiku (INCP), pa će tako sljedeća sjednica te organizacije biti održana u listopdu 2003. u Opatiji. Ujedno su najavljeni Tjedni hrvatske kulture u Njemačkoj, koji traju od 11. listopada do 1. prosinca, te Dani bavarske kulture koji će uskoro biti održani u Zagrebu.

Pomak u kulturnoj suradnji s Jugoslavijom Vujić će napraviti u petak, kada odlazi u Beograd na Sajam knjiga, gdje će se ujedno sastati i sa srbijanskim ministrom kulture Branislavom Lečićem te zajednički posjetiti hrvatski štand. Ujedno je i najavio da će na Sajmu razgovarati o mogućim zajedničkim projektima hrvatskih i srpskih nakladnika.

Komentirajući sukob oko časopisa "Republika", Vujić je rekao da će se Ministarstvo orijentirati prema zadanim kriterijima tradicije i kvalitetnih programa. Po Vujiću, postoji i mogućnost da Ministarstvo financira oba časopisa, ali bi u tom slučaju ograničena sredstva bila još više umanjena.

Osvrnuo se ministar i na Vijeće za film, poručivši da Vladi još nije predložio nove članove, jer bi htio ponovno razgovarati s onima koji su dali pismene ostavke.

- Jedan od spornih sufinanciranih filmova osvojio je sve nagrade u Puli, što je pokazalo da je odluka Ministarstva bila opravdana, a osjetljivost nekih članova prevelika - poručio je ministar Vujić, pohvalivši se da će od 1. siječnja Hrvatska i formalno postati članicom Eurimagesa.

J. Jurčić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije