KULTURNA SURADNJA

Puljani i Zagrepčani na BITEF-u

10.10.2002.
u 00:00

Hrvatski ansambl amaterskoga kazališta iz Pule "Dr. INAT" i zagrebački dramski studio "Tirena" s predstavom radionicom "Jabuka" upravo su se vratili iz Beograda s poznatog međunarodnog kazališnog festivala

PULA/BEOGRAD - Upravo završeni 36. beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), u sklopu popratnog programa festivala "Bitef Polifonije" i tema "Građenje tolerancije" i "Razmjene za promjene", ugostio je hrvatski ansambl amaterskog kazališta iz Pule "Dr. INAT" i zagrebački dramski studio "Tirena" s predstavom radionicom "Jabuka".

- Festival je otvorio proslavljeni kazališni redatelj Robert Wilson, koji u Beogradu često gostuje, predstavom "Woyzeck" u izvedbi "Betty Nansen teatreta" iz Kopenhagena - kaže Branko Sušac, voditelj "Dr. INAT-a", i prisjeća se kako Beograd vjerojatno još priča o silini te predstave.

Za trajanja BITEF-a, od 16. rujna do 2. listopada, izvedeno je desetak velikih produkcija pod zajedničkim nazivom "Novi svjetski kazališni poredak", a među najzapaženijima bila je egzotična "Borba u zmajevoj palači" u izvedbi Pekinške opere. U popratnom dijelu programa, "BITEF polifoniji", koji se održava treću godinu zaredom, predstavljeni su suvremeni kazališni i dramski smjerovi i trendovi u različitim oblicima pedagoškog, društvenog i umjetničkog rada, a naglasak je stavljen na ponovno kulturno povezivanje i kulturnu razmjenu među zemljama s prostora bivše Jugoslavije.

Upravo jednu takvu radionicu postavio je i "Dr. INAT" u Beton hali u Beogradu. "Dr. INAT" je desetorici polaznika radionice predstavio svoj način rada i glumačkog treninga interaktivnog teatra, kojemu je polazište tijelo i pokret. U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju potom je "Dr. INAT" izveo predstavu "I cvrčci su utihnuli".(S. B.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije