Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.07.2024. u 10:12

Mlade čitatelje Oliver intrigira i postavljajući ima "šašava pitanja", primjerice ima li znanost mandule te ih tako potiče na raspravu i istraživanje. Autor knjige Jorge Cham više je puta nominiran za prestižnu nagradu Emmy. Ponosni je tata pravog Olivera, koji mu je poslužio kao inspiracija za knjigu

Oliver je, kako kaže, obični jedanaestogodišnjak. Upravo je završio četvrti razred, a ravnateljica škole poznaje ga jako dobro jer je u njezinu uredu češće nego drugi učenici. Voli knjige i stripove, nije loš u videoigricama. Nije poznati znanstvenik, no od njega ćemo naučiti jako puno o svemiru. I to na iznimno zabavan način. Knjiga "Oliver i tajne svemira", čiji je autor Jorge Cham, novi je naslov objavljen u nakladi Znanje.

Nakon što je dr. Howard posjetio njegov razred i pričao im o gama-zrakama i crnim rupama, Oliver je odlučio: postat će astrofizičar. Uspio je uvjeriti dr. Howarda, inače supruga njegove učiteljice, da ga podučava o tajnama svemira, a on će to sve zapisivati i prenijeti drugoj djeci. Sretnemo li jednoga dana izvanzemaljce, bit će nam drago, kaže Oliver, što smo pročitali njegovu knjigu jer – o čemu bismo inače razgovarali s njima? Vjerojatno ne gledaju iste televizijske serije pa bi moglo biti nezgodno...

Zbivanja u svemiru dječak slikovito objašnjava i uz pomoć svakodnevnih situacija iz svoga razreda i škole, primjerice uz pomoć djece koja bježe po hodniku. Nadalje, ako je svemir beskonačan, moguće je da izgleda kao beskrajna mesna okruglica, ili je duguljast kao burito, a možda ima i oblik donata. O svemu tome Oliver detaljno raspravlja i slikovito prikazuje svaku teoriju. Zabavan i duhovit stil pisanja, kao i elementi stripa, čine ovu knjigu privlačnu djeci i mladima. Svemir im se otkriva na sasvim drukčiji način – jednostavniji i razumljiviji. I postaje blizak.

– Pozdrav, dr. H.! Pitanje: ako je svemir nastao velikim praskom, što je bilo prije njega? – zove Oliver dr. Howarda. – Odakle ti moj broj? – pita dr. H. – Dala mi ga je gospođa Howard – odgovara Oliver. – Stvarno? – iznenađen je dr. H. – Da, rekla je da Vam je potrebna zabava – kaže Oliver. Mlade čitatelje Oliver intrigira i postavljajući ima "šašava pitanja", primjerice ima li znanost mandule te ih tako potiče na raspravu i istraživanje.

Oliveru su posebno "kul" crne rupe. Kako mu je objasnio dr. Howard, pojedini znanstvenici smatraju kako bi unutar crnih rupa moglo biti još drugih svemira. Svaka crna rupa mogla bi imati svoj svemir s galaksijama i zvijezdama, a možda čak i s ljudima. Zapravo, naš svemir mogao bi biti u crnoj rupi u nekom drugom svemiru. "U njemu možda postoji dijete poput tebe koje gleda u crnu rupu i pita se postoje li unutra živa bića", piše Oliver.

I Sunce mu je "stvarno kul", iako je jako vruće. Sunce je, objašnjava on, golema vatrena kugla široka 1.400.000 kilometara. To znači da bi u njega stalo milijun planeta Zemlje. Jedini razlog zašto izgleda tako malo leži u tome što je stvarno daleko, udaljeno je 150 milijuna kilometara od Zemlje. E da, Sunce i podriguje.

Ima tu i "strašnih" stvari... U panici, Oliver zove dr. Howarda – osjeća kako nije sam u kući, je li to duh?! Nije, ali postoje neutrini – i slični su duhovima. Jednostavno prolaze kroz nas, kao da nas nema, baš poput duhova... Oliver napokon ima osjećaj da je pohvatao kako svemir funkcionira... ali može li izbjeći pozive u ravnateljičin ured ili predahnuti od svoje naporne sestre? Uz obilje humora, "Oliver i tajne svemira" prati jedanaestogodišnjaka koji je naumio dokučiti cijeli svemir – ako uspije preživjeti 5. razred.

Dr. Howard je sretan što je završio knjigu i pitao ga je znači li to da će ga sada prestati zvati. Odgovorio mu je da, s obzirom na to da je on sada postao stručnjak, dr. Howard može zvati njega. I da, rekao je da hoće. Oliveru je još preostalo da pronađe izvanzemaljce i stekne nove prijatelje...

Autor knjige Jorge Cham više je puta nominiran za prestižnu nagradu Emmy. Radio je na poznatom animiranom serijalu "Elinor Wonders Why", napisao je publicistički bestseler "We Have No Idea", autor je hit podcasta "Daniel & Jorge Explain the Universe" te web izdanja stripa "PHD Comics". Kako navodi izdavač, Jorge je jedan od onih stručnjaka koji svoje gradivo znaju zanimljivo i zabavno objasniti. Doktorirao je na Sveučilištu Stanford i sudjelovao u istraživanjima u laboratoriju za mozak na Caltechu, gdje je bio instruktor. Ponosni je tata pravog Olivera, koji mu je poslužio kao inspiracija za knjigu. Podrijetlom je iz Paname, a živi s obitelji u South Pasadeni, u Kaliforniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije