Choux tijesto može se pripremiti s vodom, mlijekom ili mješavinom ova dva sastojka. Choux napravljen s mlijekom obično ima bogatiji okus, ali je vrlo mekano pa se može prebrzo zapeći u pećnici ako niste dovoljno vješti. Napravite li ga samo s vodom bit će hrskavije, ali nema tako bogat okus. U ovom receptu koristimo mlijeko i vodu, a kao rezultat dobit ćete lijepe zlatne kore bogatog okusa. Nježne, ali dovoljno hrskave da izdrže teret obilatog nadjeva.
Karpati
Choux tijesto:
120 ml vode
120 ml punomasnog mlijeka
85 g neslanog maslaca
1 žličica šećera
1/8 žličice soli
120 g glatkog brašna
4 velika jaja
Krema:
100 g šećera
30 g kukuruznog škroba
1/4 žličice soli
žumanjci od 5 velikih jaja
480 ml punomasnog mlijeka
340 g neslanog maslaca
50 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
Nadjev po želji:
svježe i sezonsko bobičasto voće
Priprema:
Pomiješajte 100 g šećera, kukuruzni škrob i sol u posudi za miksanje. Umutite žumanjke i miksajte dok smjesa ne postane glatka i blijeda, oko 1 minutu. Sad zakuhajte mlijeko u srednjem loncu na srednjoj vatri. Kad mlijeko proključa, maknite ga s vatre. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na srednjoj vatri dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići. Zatim nastavite kuhati još 1 minutu. Maknite slastičarsku kremu s vatre. Izlijte kroz fino cjedilo u zdjelu i pokrijte plastičnom folijom izravno na površini kreme. Stavite u hladnjak da se hladi. Sad pripremite choux tijesto. Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite lim dimenzija 23x33 cm papirom za pečenje. U srednjem loncu zakuhajte vodu, maslac, šećer i sol. Maknite posudu s vatre i dodajte brašno, sve odjednom, snažno miješajući da se sjedini. Vratite posudu na srednju vatru, neprestano miješajući dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se odvaja od stranica posude, otprilike 1 do 2 minute.
Prebacite tijesto u posudu samostojećeg miksera s lopaticom ili ako koristite ručni mikser, u veliku zdjelu za miješanje i miksajte na srednjoj brzini oko 1 minutu da se smjesa ohladi. Dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući dok smjesa ne bude potpuno glatka prije dodavanja sljedećeg. Zaustavite se na pola puta kako biste sastrugali dno i stranice posude gumenom lopaticom, a zatim nastavite dodavati jedno po jedno preostala jaja. Smjesa treba biti glatka i sjajna. Podijelite smjesu na dva dijela (oko 300 g svaki) . Kad ga razmažete po limu za pečenje bit će poprilično tanko, ali će se u pećnici napuhati. Upotrijebite lopaticu da napravite špiceve na površini tijesta. Nakon pečenja ovi grebeni trebaju oponašati vrhove Karpata.Pecite tijesto 25-30 minuta, ili dok ne postane hrskavo i zlatno. Izvadite ga iz pećnice i iz lima za pečenje i stavite na rešetku da se ohladi. Ponovite postupak s ostatkom tijesta.
U međuvremenu se slastičarska krema ohladila pa je završite. Umutite maslac i 50 g šećera u samostojećem mikseru s metlicom dok smjesa ne postane blijeda i pahuljasta, oko 3 minute. Nastavite dalje mutiti maslac i žlicu po žlicu dodajte kremu. Dodajte ekstrakt vanilije i umutite da se sjedini. Nastavite miksati još 2-3 minute, dok krema ne postane pahuljasta. Stavite prvi sloj tijesta na pladanj za posluživanje. Kremu ravnomjerno rasporedite po tijestu pomoću lopatice. Po želji posalžite po površini kreme bobičasto voće. Na vrh stavite drugi sloj tijesta, sve još malo ohladite i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.