SKIJANJE

Janica opet nedostižna

24.11.2002.
u 00:00

Samoborka Nika Fleiss osvojila, za nju spektakularno, 10. mjesto, pri čemu je u drugoj vožnji imala drugo najbolje vrijeme; bila je brža čak i od Janice

Bio je to, na sunčanim padinama američkog Park Cityja, najsunčaniji dan hrvatskog ženskog skijanja u Svjetskom kupu. Takvim ga je ponajprije učinila trostruka olimpijska pobjednica Janica Kostelić, koja je u prvom slalomu sezone izborila svoju 14. pobjedu u Svjetskom kupu. No, ovu je subotu praznikom učinila i 17-godišnja Samoborka Nika Fleiss, koja se neočekivano probila čak do 10. mjesta. I to u svojom prvom nastupu među 30 najboljih slalomašica u Svjetskom kupu.

Janica je, spuštajući se s brijega koji je njezin otac Ante proglasio njezinim, bila uvjerljivo najbrža u prvoj vožnji (47 stotinki ispred Pascal), a u drugoj dovoljno brza i sigurna da obrani svoju prednost.

- Impozantno je to kako je ona sve kontrolirala. To je išlo kao po žnjori, a kada je tako, onda je to apsolutna kontrola. Ona u svim uvjetima uspijeva kontrolirati svoju brzinu - još jednom se divio svojoj kćeri Ante Kostelić.

Gips je nakon velikog trijumfa svoje kćeri nazvao oca Nike Fleiss da bi mu čestitao na senzacionalnom dometu njegove kćeri. A Nika je nakon prve vožnje bila 23. U drugoj se pak spustila najbolje u karijeri, pa je izmamila suze svom treneru Slaviši Weineru.

- Samo smo u najluđim snovima priželjkivali ovako nešto. Nika mi je, budući da mi je u nedjelju 38. rođendan, ovime dala najljepši mogući rođendanski dar.

I Janičina je pobjeda bila nekome dar za rođendan. Naime, jučer je njezin brat Ivica napunio 23 godine.

- To je strašno, gotovo nemoguće, dvije Hrvatice među 10. Ovo mi je veliki motiv za sutra i dar za rođendan - ushićeno je zborio Ivica.

A Nika Fleiss nije pak mogla doći sebi od radosti:

- Hvala dragom Bogu i svima onima koji su radili sa mnom da do ovoga jednog dana dođe. Sada znam da vrijedim za 30 najboljih.

Janica je trijumfirala sa 70 stotinki prednosti pred Francuskinjom Christel Pascal, te sekundu i 14 stotinki pred Austrijankom Egger. Desetoplasirana Nika zaostala je za Janicom nešto manje od dvije sekunde, ali se može pohvaliti da je bila brža od svog velikog uzora u drugoj vožnji (49.15 prema 49.94). Štoviše, u drugoj je vožnji, tako kažu službeni rezultati, od Nike bila brža samo Austrijanka Egger (49.08).

- Znala sam da moram dobro odvesti prvi lauf, jer ako to ne učinim, drugu vožnju mogu gledati na televiziji. U tome sam i uspjela, pa u drugom laufu nisam morala previše napadati. Doduše, par puta me kolac pogodio u glavu, pa sam se tražila po stazi. Ovo što smo mi vozili u drugoj vožnji nije bio slalom, a niti veleslalom. To je bila neka peta disciplina - kazala je Janica, te dodala da između nje i Park Cityja ima neka tajna veza.

Jer ovdje ne samo što je osvojila olimpijsko zlato u veleslalomu, već je i izborila svoju prvu pobjedu nakon one teške ozljede u St. Moritzu.

PARK CITY Dražen BRAJDIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije