PLIVANJE

Kožulju zlato, Strahiji bronca

04.08.2002.
u 00:00

U finalnoj utrci na 200 metara leđno, Gordan Kožulj obranio je naslov europskog prvaka, a Marko Strahija sjajnom završnicom izborio broncu Gordan: Ovakav rasplet utrke nisam očekivao, jako sam iznenađen, zapravo presretan Marko: U polufinalu sam plivao dosta tešku utrku. Nisam mogao ponoviti taj rezultat, ali srećom, i ovaj je bio dovoljan za medalju Plivajući za Austriju, Vukovarka Mirna Jukić osvojila zlatnu medalju na 200 metara prsno

Gordan Kožulj i Marko Strahija u subotu navečer još su jednom proslavili hrvatsko plivanje. U utrci na 200 metara leđno Kožulj je obranio naslov europskog prvaka iz Helsinkija, a Strahija doplivao do bronce.

Uzevši u obzir sve faktore, bila je to utrka snova. Brza, izjednačena i iznenađujuća. Gordan je na prvih 50 metara okrenuo drugi, na 100 treći. No, semafor je na sljedeća dva prolaza kraj njegova imena pokazivao prvo vrijeme. Strahija je, pak, krenuo dosta sporo. Na prvih 50 metara bio je četvrti, na 100 sedmi, a na 150 šesti. Tada je odlučio ići na sve ili ništa. Iz sebe je izvukao svu energiju, do posljednjeg atoma. Isplatilo se, bio je to rizik vrijedan brončane medalje.

Nakon utrke, Kožulj je bio izvan sebe. Izgrlio se i izljubio s Mikeom Bottonom i Aleksandrom Seleznjevim, svojim trenerima. Oba su plakala, a Gordan je potom sjeo i uhvatio se za glavu. Na licu su mu se mogle pročitati misli iznenađenja i nevjere. O čemu je tada razmišljao možemo samo nagađati. Ali, jedno je sigurno: kriza i nesigurnost sada pripadaju prošlosti Gordanove plivačke karijere. Uz zvuke Lijepe naše vratio se među pobjednike.

- I Mike i Aleksandar podjednako su zaslužni za moj uspjeh. Ovakav rasplet utrke nisam očekivao, jako sam iznenađen, zapravo presretan. Vidio sam da je Marko u posljednjih 30 metara pojačao i da postoji mogućnost da me sustigne. Stisnuo sam se i izdržao do kraja - nimalo svjestan svojega uspjeha govorio je Gordan.

Marko se činio mirnijim, ali nimalo manje iscrpljenim. Što se zapravo dogodilo u tih posljednjih trideset metara?

- Nemam pojma. U polufinalu sam plivao dosta tešku utrku i ona me iscrpila. Nisam mogao ponoviti taj rezultat, ali srećom, i ovaj je bio dovoljan za medalju - rekao je Strahija.

Pretposljednjeg dana prvenstva Franziska van Almsick trijumfirala je na 200 metara slobodno, srušivši svjetski rekord koji sada iznosi 1:56.64. Ljubimica Njemačke osvojila je svoju šesnaestu zlatnu europsku medalju i četvrtu na ovome prvenstvu. Duje Draganja i Igor Čerenšek nisu se uspjeli plasirati u polufinale utrke na 50 metara slobodno. Draganja je bio 17. (23.13), a Čerenšek 29. (23.68).

Vukovarka Mirna Jukić je s austrijskom zastavom stala na najvišu stubu pobjedničkog postolja pri proglašenju pobjednika utrke na 200 metara prsno.

Prvaci - plivači - 200 m leđno: 1. Gordan Kožulj 1:58.70, 3. Marko Strahija 1:58.83; 100 m dupin: 1. Rupprath (Njemačka) 51.94; 4x200 slobodno: 1. Italija (Pelliciani, Brembilla, Cappellazo, Rosolino) 7:12.18.

Plivačice - 200 m slobodno: 1. Van Almsick (Njemačka) 1:56.64 (svjetski rekord); 200 m prsno: 1. Jukić (Austrija) 2:25.83

BERLIN Edita MISIRIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije