NOGOMET - REPREZENTACIJE

Volio bih da Bokšić zablista

25.04.2002.
u 00:00

* Nadam se da za ulazak u drugi krug Talijanima i Hrvatima ista skupina neće smetati. Nakon toga će svatko svojom stazom. Volio bih da Alen Bokšić, koji je igrao za moja dva kluba, Juventus i Lazio, zablista u Japanu

- Tko će biti prvak svijeta ili kako će tko proći, iluzorno je raspravljati, to je stvar nagađanja. Svakako, postoji krug favorita, no nema pravila. Netko može i lošije početi pa u završnici briljirati ili fantastično krenuti i zatim posustati... Prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji od onih je rijetkih u kojima domaćini neće igrati glavnu ulogu, što ne znači da se neće voditi računa o tome da doguraju što dalje...

Tako je, u milanskom hotelu "Principe di Piemonte", na pitanje o favoritima SP-a odgovorio Dino Zoff, najslavniji talijanski vratar svih vremena. Po mišljenju mnogih i igrač stoljeća na Apeninima, jedini Talijan koji je, zajedno s Peleom, Bobbyjem Charltonom i Beckenbauerom, nagrađen Fifinom Zlatnom loptom u povodu njene 80. obljetnice. Uz to, Zoff je jedini od "azzurra", uz Meazzu, uvršten u nogometni Hall of Champions, u društvu najvećih svjetskih nogometaša...

Sveti Dino, Dinomito, Dinonono

Zvali su ga sveti - San Dino, mitski - Dinomito, pa i Dinonono, s obzirom na to da je za reprezentaciju branio i u 41. godini (od 1968. do 1983.) i dugo držao rekord sa 112 nastupa. Pretekao ga je nedavno samo Paolo Maldini. S obzirom na njegovo veliko iskustvo s četiriju svjetskih prvenstava ( "70, "74, "78. i "82.), te da je bio i kapetan svjetskih prvaka iz Španjolske, ipak smo ga pitali tko se nameće za vrh?

- Na prvi pogled, reklo bi se da europskim nogometnim silama - poput Francuske, Engleske i Španjolske - konkurent može biti samo Argentina. No, samo na prvi pogled. Jer, Brazil je uvijek u najužem krugu, barem do polufinala. Prvi bih put s Europljanima i Južnoamerikancima izjednačio i Kamerun i Nigeriju!

- Ne spominjete Italiju, slučajno ili namjerno?

- Kakav bih ja bio Talijan kada ne bih vjerovao da ćemo i mi napraviti jednu bellu figuru, konkurirati za naslov najboljeg.

- Ima li ova vaša reprezentacija potencijal da osvoji četvrti naslov svjetskog prvaka?

- Mislim da potencijal i kvaliteta postoje. Pitanje je hoće li u odlučujućim trenucima svi biti zdravi i raspoloženi. Vieri može "kopirati" Rossija, Totti je odličan univerzalac, Nesta ima nešto od Sciree, Cannavaro od Collovatija...

- Buffon i Toldo od Zoffa?

- Nedvojbeno, imamo jako dobre vratare, podjednakih vrijednosti, uključujući i Abbiatija.

Na posljednja tri svjetska prvenstva jedanaesterci su bili fatalni za Italju - 1990. protiv Argentine u polufinalu, 1994. protiv Brazila u finalu, 1998. u četvrtfinalu s Francuskom. Kako to komentirate?

Jedanaesterci vode do raja ili pakla

- Jedanaesterci su pitanje sreće i sudbine, ali ponajviše koncentracije ili raspoloženja vratara. Činjenica je da smo previše puta eliminirani na isti način. Znači, treba vježbati izvođenje jedanaesteraca!

- No, vama su, kao izborniku, jedanaesterci na Europskom prvenstvu 2000. u polufinalu s Nizozemskom donijeli sreću?

- Toldo je bio u velikoj formi.

- Ali zato niste imali sreće u finalu s Francuskom, vodili ste s 1:0 do devedesete minute?

- Do raja ili pakla, uvijek vas dijeli neki jedanaesterac, neka minuta.

- Vas je ta minuta stajala smjenjivanja s mjesta izbornika, makar ste dohvatili finale?

- Talijanska javnost i dio medija mislili su drukčije, pa sam i ja zaključio da je bolje povući se. Želim puno sreće mom prijatelju i nasljedniku Trapattoniju.

- Na tom putu naći će se i Hrvatska?

- Nadam se da to neće smetati ni jednima ni drugima da izbore drugi krug. Nakon toga svatko ide svojom stazom. Kažem li da vam želim uspjeh iz Francuske, nemojte to shvatiti kao puku kurtoaziju. Prije svega volio bih da Alen Bokšić, koji je igrao za moja dva kluba, Juventus i Lazio, zablista u Japanu. On je uistinu bravo ragazzo. Možda će to biti njegovi dani. Ili Tottijevi, a lako i Veronovi. Vidjet ćemo.

MILANO Miro REDE

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije